Organizacijski odbor Hrvatskog narodnog sabora organizirao je tiskovnu konferenciju na kojoj su sudjelovali predstavnici deset političkih stranaka s hrvatskim predznakom. Na konferenciji je rečeno kako HNS za cilj ima poručiti kako BiH treba organizirati po mjeri čovjeka i zacrtati put rješavanja BiH kao samoodržive države sa tri ustavno jednakopravna naroda.

 

„Deset političkih stranaka s hrvatskim predznakom prepoznalo je potrebu organiziranja Hrvatskog nacionalnog sabora. Ovo je četvrto zasjedanje drugog saziva HNS-a, kojim želimo potaknuti mnoga pitanja koja treba da daju odgovor na poziciju hrvatskog naroda, odgovor na političke prilike u BiH i kako izaći iz situacije koju smatramo krajnje složenom.“- kazao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

Sazivanjem Sabora želi se poslati jasnu poruku, prije svega hrvatskom narodu u BiH ali i ostalima kako će ustavna jednakopravnost sva tri naroda i svih građana BiH biti osnovno zalaganje HNS-a, a Sabor će za cilj imati i ispravljanje nepravde, koju imamo u BiH, kada je u pitanju formiranje izvršne i zakonodavne vlasti. 

„Kroz HNS šaljemo jasnu poruku da je BiH naša država i da ju treba organizirati po mjeri čovjeka, svakog njenog građanina i da ovako organizirana BiH nema budućnost i perspektivu“, poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

„Razlog za sazivanje HNS-a je zapravo sadržan u jednom nastavku dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH. Ovih dana, nakon listopadskih izbora, kada je Hrvatima onemogućeno da budu predstavljani od strane svojih legitimnih predstavnika, i ovo što se događalo posljednjih mjeseci zapravo je samo povod, a razlozi su mnogo dublji.“- kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić. 

“Sutra ćemo zacrtati put rješavanja BiH kao samoodržive države, kao i put rješenja hrvatskog pitanja u BiH. Ne treba očekivati da ćemo sutra ponuditi sve definitivne odgovore. To niti bi bilo mudro, niti bi bilo moguće. Naše djelovanje će se odvijati kroz institucije koje će HNS sutra utemeljiti”- poručio je Ljubić.

Planirano je da se na Saboru donese odluka o organiziranju glavnog vijeća, koje bi trebalo biti vrhovno političko, koordinacijsko i izvršno tijelo HNS-a, i koje će pomoći u koordiniranju svih međužupanijskih i međuopćinskih aktivnosti koje proističu iz ustava i zakona.

Na tiskovnoj konferenciji odgovoreno je i na pitanje jesu li pozvani svi predstavnici hrvatskog naroda koji su izabrani u izvršnu i zakonodavnu vlast.

„Pri organiziranju vodili smo se načelom da na HNS pozovemo sve one koji su izabrani na lokalnim izborima, sve općinske vijećnike, načelnike, gradonačelnike i sve predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti. Pored deset stranaka organizatora HNS-a ostavljena je svima, koji podržavaju inicijativu HNS-a, a koji ne pripadaju ovim strankama da se priključe“- odgovorio je Čović.

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>