Hrvatska slavi Dan državnosti prisjećajući se 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Prije povijesne odluke o pokretanju postupka razdruživanja u svibnju 1991. održan je referendum na kojem se više od 94 posto hrvatskih građana očitovalo o tome da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi.

U proljeće i rano ljeto 1991. Hrvatska je već bila suočena s pobunom lokalnih Srba i srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te sa stradavanjem civila.

Zbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno na tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državno-pravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.

Središnja proslava Dana državnosti i ove će se godine održati u Vukovaru, a na njoj će biti predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Prije odlaska u Vukovar, državni čelnici s izaslanstvima udruga proizišlih iz Domovinskog rata položit će vijence i zapaliti svijeće kod spomenika Glasa hrvatske žrtve – Zida boli, kod glavnoga križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata na Mirogoju te na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Predsjednik Josipović vijenac će položiti i na grobnicu narodnih heroja.

U povodu Dana državnosti u crkvi sv. Marka u Zagrebu služit će se misa za poginule pripadnike Oružanih snaga RH i sve žrtve Domovinskog rata. Državni čelnici nakon toga bit će na svečanoj sjednici Vlade, a svečanog postrojavanja Hrvatske vojske na Trgu bana Jelačića ove godine neće biti zbog štednje.

izvor: bljesak info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>