eurilepezaHrvatska vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova Joška Klisovića o financiranju programa i projekata za povratak i ostanak Hrvata u BiH sa 20 milijuna kuna (2,63 milijuna eura), javio je dopisnik agencije Anadolija.

U ovoj godini, iz državnog proračuna Republike Hrvatske, za financiranje programa i projekata koji pomažu povratku i ostanku Hrvata u BiH izdvojeno je 20 milijuna kuna (2,63 milijuna eura). Natječaj je završen početkom lipnja ove godine, a prijavilo se 227 zainteresiranih.

Vladino povjerenstvo je dodijelilo financije sljedećim programima i projektima: programi i projekti iz područja obrazovanja i znanosti 4.665.000 kuna (610.000 eura), iz područja zdravstva 3 milijuna kuna (390.000 eura), kulture 4.300.00 kuna (565.000 eura) i iz ostalih područja 3 milijuna kuna (390.000 eura).

Za pomoć poplavljenim područjima u BiH predlaže se pet milijuna kuna (650.000 eura) jer se procjenjuje da je obnova kuća prioritet kako ne bi došlo do ponovnog odseljavanja Hrvata s tog prostora.

Klisović je istaknuo kako su u odnosu na natječaje prije 2012. napravljeni pomaci u financiranju programa i projekata Hrvata u BiH. Najveće novine su financiranje većih strateških projekata koji omogućavaju održivi povratak i ostanak Hrvata u BiH. Umjesto dodjeljivanja manjih iznosa velikom broju korisnika, što se pokazalo neučinkovitim, jer se dosadašnji projekti nisu mogli pratiti, financira se manji broj projekta šireg društvenog značaja.

Cilj Vlade je i da financirani projekti budu ravnopravno zemljopisno raspoređeni po cijeloj BiH.

Vlada RH od 2002. godine provodi poseban program financiranja kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata hrvatskih udruga i institucija u BiH. Ukupno dodijeljena sredstva temeljem natječaja Vlade od 2004.-2012. godine iznose 223.838.000 kuna (oko 30 milijuna eura).

bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>