Sudsko vijeće proglasilio je Gotovinu krivim za ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, kršenje običaja ratovanja, okrutno postupanje. Otežavajuće okolnosti su težina djela, veliki broj zločina i ranjivost žrtava. Dobio je 24 godine zatvora. Čermaka su proglasili nedužnim. Markač je dobio 18 godina zatvora.


 

1909.
Na vješalima. Suha kako prut.
Na uzničkome zidu. Zidu srama,
Pod njome crna zločinačka jama,
Ubistva mjesto. Tamno kao blud.

Ja vidjeh negdje ladanjski taj skut,
Jer takvo lice ima moja mama,
A slične oči neka krasna dama:
Na lijepo mjesto zaveo me put!

I mjesto nje u kobnu rupu skočih,
I krvavim si njenim znojem smočih
Moj drski obraz kao suzama.

Jer Hrvatsku mi moju objesiše,
Ko lopova, dok njeno ime briše,
Za volju ne znam kome, žbir u uzama!

11:57Završilo suđenje generalima.

11:55Markača je Vijeće proglasilo krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu Nije kriv, kaže Vijeće po točki 3 odnosno nečovječna djela. Markača su osudili na 18 godina zatvora.

11:52Vijeće je odlučilo Čermaka pustiti na slobodu.

11:45Sudac pročitao obrazloženje za Markača. Markač bio nadležan za specijalnu policiju za vrijeme Oluje i kasnije, kaže Orie. Dodaje da je Markač sudjelovao na brijunskom sastanku i pridonio planiranju Oluje. Dodaje kako je Markač zapovjedio 4. i 5. 8. granatiranje na Gračac. To je doprinos udruženom zločinačkom pothvatu, kaže Orie. Markača, suci smatraju odgovornim i za Grubore. Trebao je prijaviti zločine nadleženima, kaže Orie.

11:43Ivan Čermak je imao izvjesnog utjecaja nad civilnom i vojnom policijom, ali nije imao pravne ovlasti za održavanje reda i mira, a nije dokazano niti da su njegovi počinjeni napravili zločine, kaže Orie. Dodaje da se on brinuo za organizaciju života i komunikaciju s međunarodnom zajednicom. Čermak nije odgovoran niti za jednu točku optužnice, kaže Orie. Vijeće nije zaključilo da je Čermak dopustio, umanjivao, poricao ili davao obamnjujuće informacije međunarodnoj zajednici. Nema dokaza da je gospodin Čermak bi član udruženog zločinačkog pothvata.

11:39Počelo iznošenja zaključaka o ulozi Ivana Čermaka.

11:38S potpuno smirenim izrazom lica Gotovina je saslušao suca.

11:37Vijeće je zaključilo da Gotovina nije poduzeo ozbiljne korake da spriječi zločine koji su počinjeni nad krajinskim Srbima. Takvi njegovi stavovi imali su utjecaja na daljnje događanje te je time pridonio zločinima u sklopu udruženog zločinalkog pothvata. Gotovina je značajno pridonio udruženom zločinačkom poduhvatu, kaže Orie i, navodi, sudjelovao je u njemu.

11:35Vijeće je zaključilo da su hrvatske vojne starješine Franjo Tuđman i ostali upotrijebile hrvatske snage da počine zločine u sklopu udruženog zločinačkog pothvata. Vijeće je zaključilo da policijske snage nisu korištene kako bi se počinila zločinačka djela u sklopu udruženog zločinačkog pothvata izuzev specijalne policije.

11:33 Hrvatske vojne snage i policija počinili su ubojstva, razaranje, progon, pljačku i deportaciju u skladu sa navodima iz optužnice, kazao je Orie te naveo da je razmatran i brijunski sastanak.

11:30 Orie kaže da je Vijeće zaključilo da su strah od nasilja i pritisak stvorili atmosferu pa su Srbi morali otići iz Obrovca i Gračaca. Zločini su doprinijeli stvaranju atmosfere pa ti ljudi nisu imali drugog izbora nego da odu. Udruženi zločinački poduhvat počeo je postojati najkasnije tijekom srpnja 1995.

11:22 Vijeće ja zaključilo da su hrvatske snage gradove u cjelini smatrale artiljerijskim ciljevima. Granatiranje Knina, Gračac i Obrovca je bio neselektivni napad i protupravni napad na civile.

11:15 Vijeće iznosi sažetak svojih zaključaka.

Sudac Orie podsjetio je na tijek suđenja. Tužitelji su tvrdili da su u zločinačkom pothvatu osim generala sudjelovali i Franjo Tuđman i Janko Bobetko. Orie je podsjetio da je suđenje trajalo gotovo tri godine te kako je 145 svjedoka dalo iskaze. Osvrnuo se i na tzv. slučaj topničkih dnevnika.

“Vijeće je pozvalo Hrvatsku na više sastanaka kako bi se utvrdilo postoje li oni i gdje se mogu naći. Tijekom procesa neki su dokumenti dostavljeni. Neki nisu nikada dostavljeni”, naveo je Orie.

11:05 Sudac Alphons Orie je najavio kako će Vijeće izreći sažetak svojih zaključaka.

10:50 Generale nešto prije 11 sati u štićenom vozilu prebacili iz pritvora u zgradu Suda. Galerija sudnice broj 1 je puna. Presudu pratite brojni novinari kao i prijatelji generala.

U Haag je sinoć stigla Mirjana Markač, koja će biti u sudnici za vrijeme izricanja presude, dok se Dunja Zloić Gotovina nije pojavila. I supruga generala Čermaka presudu će dočekati kući.

‘Kredibiltet suda je u opasnosti zbog optužbi za udruženi zločinački pothvat’

Jadranka Sloković, ugledna odvjetnica s dugogodišnjim haškim iskustvom, za Novu TV kazala je kako su dokazi koji su izvedeni suspektni i u cijelosti su od strane obrane dovedeni u pitanje.

“Baza optužnice je pravna konstrukcija s kojom je tužitelj pokušao izbjeći dokazati direktnu vezu između naredbi general i onoga što se događalo na terenu. Nije proveden niti jedna dokaz da su generali znali što se točno događalo na terenu nakon akcije”, rekla je Sloković.

Dodala je i kako je u sve upletena politika. Također je napomenula kako pravna formulacija udruženi zločinačka pothvat nije prihvaćena niti od jednog suda koji se bavi ratnim zločinima. Kredibilitet suda je u opasnosti zbog takvih optužbi.

 

net.hr

 

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>