HNK Višići

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

grbpraviPrema predaji Omladinski Nogometni Klub Višići, danas HNK Višići registrirani su “pod murvom Barićeve gostionice” 1966. god. Prvi predsjednik kluba bio je Kemal Bitanga, dok je tajnik bio Neđo Karamatić. Izvršni odbor kluba sačinjavali su: Neđo Karamatić, Mile Limov, Vlado Ćorić, Anđelko Car Raguž, Rajko Udženija, Mato Blažević i Martin Cvitano vić. Dužnost trenera obnašao je Mato Blažević, koji je na raspolaganju ima 20 igrača, a to su: Kemal Lubo Garbo, Idriz Muradbegović, Ante Bakso Đevenica, Tofik Šarić, Slavo Šaran Bošković Drdi Jurica, Zvonko Dalmatin, Niko Đevenica, Ivan Osmo Blažević, Miralem Šarić, Mirza Šoše, Mile Pop Bošković, Šibo, Filip Šuman, Mato  Gozdo Jovanović, Tomislav Švabo Cvitanović, Tomislav Mrća Falak, Jurica Kešina, Dragan Krvavac i Franjo Martinović.

Prva službena utakmica ONK Višići odigrali su protiv Gabele u Metkoviću, a rezultat je bio 2:2. To je bila sezona 1966./1967. god. Razlog igranja u Metkoviću bio je u tome što ONK Višići nisu imali vlastito igralište, te je svaka “domaća” utakmica u prvoj polusezoni odigrana u Metkoviću. Drugu polusezonu ONK Višići domaće utakmice igrali su na Plani, u Dračevu, jer još klub nije dobio vlastito zemljište na kojem bi sagradio igralište. U drugom dijelu 1967. god. ONK Višići dobivaju zemljište, na kojem grade igralište, ali bez svlačionica i tribina. Međutim, i to se brzo riješilo, već u narednoj godini.

Gradnju drvene barake, koja je služila kao svlačionica, vodio je Mile Limov. Drenažu po cijelom terenu razveo je Neđo Karamatić. Nova svlačionica, zbog dotrajalosti drvene građe, ubrzo je početa s gradnjom, a nju su nadzirali Mato Blažević, Ante Škegro i Zdravko Brajković. Oni su izgradili svlačionice za domaćina i goste, prostoriju za suce, kancelariju, skladište dresova i druge opreme i WC.

Tadašnji klubovi s kojima su nogometaši Višića igrali bili su: Troglav (Livno), Budućnost (Duvno), Boksit (Posušje), Bekija (Grude), Brotnjo (Čitluk), Sloga (Ljubuški), Mladost (Široki Brijeg), GOŠK (Dubrovnik), GOŠK (Gabela), Iskra (Stolac), Velež (Nevesinje), Mladost (Gacko), Hercegovac (Bileća), Lokomotiva (Mostar), Poštar (Mostar), Bjelopoljac (Bijelo Polje), Radobolja (Mostar), Mladost (Raštani), Makljen (Prozor), Turbina (Jablanica), Zadrugar (Gnojnice), APRO (Mostar), Igman (Konjic), Alati (Trebinje), Šator (Glamoč). Natjecanjem u Ligi Hercegovine, u koju su ulazili ili ispadali navedeni klubovi, i ONK Višići su imali svoje uspone i padove. Također treba istaknuti da su navijači ONK Višića bili toliko zainteresirani za svoj klub da su od uprave kluba tražili dodatni autobus za sve navijače, kojeg su oni sami financirali.

Od prvoligaških klubova bivše SFRJ, ONK Višići igrali su s Veležom (Mostar), Sarajevo (Sarajevo), Željezničar (Sarajevo), Borac (Banja Luka), Sloboda (Tuzla), Čelik (Zenica). Od klubova Duge lige, ONK Višići igrali su s Rudarom (Kakanj), Igman (konjic), Iskra (Bugojno), Leotar (Trebinje), dok su klubovi iz Treće lige, koji su snage odmjerili s Višićanima bili Borac (Čapljina) i Neretva (Metković).

Zbog Domovinskog rata, Višićani nisu igrali utakmice od 1991. do 1994. god., ali se nakon spomenutog rata nastavilo natjecanje u Drugoj ligi FBiH skupina Jug, a u ovoj ligi Višići nove naziv HNK Višići. Najveći poslijeratni uspjesi kluba vežu se uz sezonu 1995./1996. god. kada NK Višići postaju pobjednici Druge lige-Jug, još u sastavu Nogometnog saveza Herceg-Bosne, uspjevši u posljednjem kolu, na vlastitom terenu pobijediti 3:2 izravnog konkurenta, sada ugasli NK Redarstvenik iz Mostara. Iste sezone dolaze i do finala kupa Ramsko-neretvanskog podsaveza. Loša financijska situacija sprječava klub u daljnjem napredovanju te odustaju i od sudjelovanja u Prvoj ligi Herceg-Bosne u sezoni 1996./1997. god. Financijska kriza i manjak zainteresiranog kadra kulminirali su privremenim gašenjem kluba u sezoni 2002./2003. god. No, nekoliko godina poslije – 2006./2007. god. klub obnavlja svoj rad i već iste sezone u Hercegovačko-neretvanskoj županijskoj ligi ostvaruju plasman koji ih vodi u Drugu ligu – Jug Federacije BiH, gdje nastupaju u sezoni 2008./2009. god. i od 16 momčadi osvajaju odlično 8. mjesto na kraju sezone.

2013. HNK Višići ponovno osnivaju vlastitu Školu nogometa u kojoj svakodnevno trenira 50-ak djece.

[/vc_column_text][vc_column_text][lsvr_accordion toggle=”yes”]

[lsvr_accordion_item title=”Nešto nedostaje? Nadopunite informacije!” icon=”tp tp-question-circle” state=”closed”]

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form”]

[/lsvr_accordion_item]

[/lsvr_accordion][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]