U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tijekom protekla 24 sata nastavljen je pad vodostaja na većini rijeka i hidroakumulacija, kazao je za Fenu glasnogovornik Hercegovačko-neretvanskog Županijskog stožera Civilne zaštite Pero Pavlović.

Na HE Jablanica jutros u 7 sati kota je iznosila 268,36 i niža je u odnosu na jučer ujutro za 28 cm. Za sada su otvorene dvije klapne preljevnog sustava, a ukupni protok iznosi oko 340 metara prostornih u sekundi.

Na HE Mostar kota je 77,79, a ukupni protok s preljevima iznosi 690, s tim da se očekuje povećanje protoka koji tijekom dana ne bi trebao prelaziti 750 metara prostornih u sekundi.

Po Pavlovićevim riječima, vodostaj rijeke Neretve na mjernoj postaji “Carinski most” iznosi 757 cm i u odnosu na jučer ujutro niži je za 142 cm.

Vodostaj rijeke Bune u blagom je padu, iznosi 305 cm i u odnosu na jučer ujutro niži je za 6 cm. Zbog izlijevanja rijeke Bune i dalje je za promet zatvorena lokalna prometnica Buna-Blagaj. Vodostaj rijeke Jasenice je stabilan i kreče se oko 184 cm.

Zbog zamućenja vode preporučuje se njezino prokuhavanje prije uporabe u istočnim dijelovima grada (Salakovac, središnji dio, Tekija, Gnojnice, Dračevice i Blagaj).

Kada je u pitanju Čapljina, došlo je do značajnog smanjenja vodostaja. Vodostaj na jezeru HE Čapljina, na mjernoj postaji Karaotok bilježi smanjenje vodostaja od 3 do 4 cm na sat, a HE Čapljina još uvijek je izvan pogona.

Vodostaj rijeke Krupe u odnosu na jučer ujutro niži je za 44 cm, dok vodostaj rijeke Trebižat stagnira i iznosi oko 315 cm. Još uvijek je pod vodom oko 100 obiteljskih kuća i to u Gabela polju, Nerezima i Višićima.

Zbog vode na kolniku i dalje je zatvoren za promet granični prijelaz Gabela polje, kao i prometnica R-426 Gabela polje-Čapljina. Voda iz javnog vodoopskrbnog sustava Bjelave je za piće, ali s obzirom da je u tijeku bakteriološka analiza, preporuča se njezino prokuhavanje.

Kada je u pitanju Stolac, zbog jakih podzemnih voda još su uvijek poplavljeni podrumi u stambenim zgradama u blizini korita rijeke Bregave i Vidova polja.

Vodostaj rijeke Bregave stagnira i iznosi 97 cm, dok je vodostaj Radimlje smanjen za 20 cm. Razina vode u Deranskom jezeru smanjena je za 12 cm, a lokalni makadamski put Dearni-Svitava je prohodan.

U Crnićkom polju poplavljena površina se smanjuje i iznosi oko 17 hektara, dok je poplavljena površina poljoprivrednog zemljišta ispod sela Prenj, gdje se izlila rijeka Bregava oko 13 hektara. Nema opasnosti za stambene i gospodarske objekte.

Kada je u pitanju Ravno, razina vode u Popovom polju raste za oko 2 do 3 cm na sat i za sada nema novo ugroženih stambenih objekata, ali s obzirom na najavljene nove padaline postoji mogućnost da budu ugrožene pojedine kuće u selima Velja Međa i Čavaš.

Zbog vode na kolniku za promet su zatvorene dionice R-425a Hutovo blato-Ravno u mjestu Vrutak i M-6 Ravno-Ljubinje na mostu Ravno, kazao je Pavlović.

(Fena)

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>