Vlada HNŽ-a je prije nekoliko dana ukinula stimulacije na plaću namještenicima i službenicima u ovoj županiji. I tek onda su službenici, nakon toliko godina, progovorili o stvarima koje su se davno prije trebale naći u javnosti.

”Moja plaća je nešto veća od 700 maraka. Dodatak na plaću mi je bio 10 posto. To je bila stimulacija za rad. Sada sam ostao i bez toga. Ali ministar nije ostao bez svoga dodatka na plaću jer se ova odluka na njih ne odnosi. A njegov dodatak na plaću je 900 maraka” govori nam jedan od članova sindikata državnih službenika i namještenika u HNŽ-u.

 

Ovaj sindikat je sredinom tjedna održao svoju izbornu skupštinu. I tek se na marginama ovoga skupa govorilo o zadnjim potezima koje je poduzela Vlada HNŽ-a. Dok je samo njih nekoliko otvoreno govorilo o ovom problemu, ostali su šutjeli. Pojedini članovi sindikata, vidno iznervirani su napustili sjednicu jer još uvijek nema spremnosti za poduzimanje konkretnih sindikalnih akcija.

Jakša Stančić, predsjednik spomenutog sindikata je najavio kako će u idućih nekoliko dana biti podnesene tužbe protiv Vlade HNŽ-a jer je ovom odlukom prekršen kolektivni ugovor.

”Ako su htjeli provoditi taj novi Zakon o plaćama koji je donesen na nivou Federacije, onda su trebali s nama razgovarati o promjeni kolektivnog ugovora. Pregovora nije bilo, tako da ćemo mi opet sudskim putem tražiti rješenje ove situacije” rekao je Stančić.

Sve ako bude volje za pregovore, ostaje nejasno hoće li sindikati imati uopće s kim pregovarati. Naime, vlast u HNŽ-u ni četiri mjeseca nakon izbora nije formirana, a postavlja se pitanje koliko sadašnja vlada ima ovlasti da uopće mijenja kolektivne ugovore i pregovara aktivno sa sindikatima.

Sličan scenariji su vlasti u HNŽ-u pokušali izvesti i prošle godine. Tada je također došlo do pobune službenika i namještenika, a vlada Srećka Borasa je brzo povukla svoju odluku. Tko će ove godine imati više živaca još je nejasno. Samo se zna kako će ministri i dalje primati stimulaciju za “odličan” posao koji obavljaju u iznosu od 900 maraka mjesečno.

 

Toni Kovačević/ bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>