Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije poništio je udruženi zločinački pothvat! ‘Izričem oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Antu Gtovinu i oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Mladena Markača’, rekao je sudac Theodor Meron na kraju izricanja pravomoćne presude.
Generali Gotovina i Markač tako su oslobođeni optužbi za progon kao zločin protiv čovječnosti, deportaciju kao zločin protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja, ratovanja, razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti te okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Reakcije na oslobađajuću presudu:

“Političari koji su Hrvatsku rasprodali, a generale prodali trebali su odgovarati, a ne da odgovaraju generali. Pravda je zadovoljena, Oluja je legitimna. Sve ono što se događalo poslije Oluje grijeh je političara i pojedinaca, a ne vojske i generala”, kazao nam je IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin nakon što je u Haagu sud odlučio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača pustiti na slobodu.

“Svake sekunde je bilo sve bolje i bolje. Danas sam sretan kao i 1995.”, kazao je ministar obrane i suborac generala Gotovine Ante Kotromanović.

“Sad imamo i papir da je Oluja bila vojnički poštena i korektna – to je potvrda da smo radili časno i pošteno pod zapovjedništvom Ante Gotovine”, kazao je dodajući da se nada “da nas više nitko neće prozivati za ono što smo radili kao vojnici” i “da ćemo brzo staviti ad acta sve te sporove i nepovjerenja prema nama”.

“Godinama sam govorio da je nevin”, kazao je Kotromanović dodajući da je nailazio na povjerenje, da bi zaključio: “Napokon je pobijedila istina!”.

Što se tiče supruge generala Gotovine, izjavio je: “Dunja je sretna, to je njen muž i napokon će obitelj biti skupa.”

“Mislim da je presuda žalbenog vijeća veoma efektno pokazala sve nedostatke prvostupanjske presude generalima”, kazao je za Danas.hr Žarko Puhovski, svjedok tužiteljstva Haškog suda na suđenju Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

“Ovo je povijesna pravda i istina koja je pokazala ne samo tko su bili generali Gotovina i Markač nego i tko su bili Franjo Tuđman i Gojko Šušak. U medijima sam i ovih dana čitao što su pisali zluradi jezici, a sada je jasno da Tuđman i Šušak danas ne bi bili procesuirani da su živi. Ovo dokazuje da je njihov put bio put pravde i istine”, kazao nam je HDZ-ovac Andrija Hebrang dodajući kako smatra da od danas odmah treba mijenjati udžbenike iz povijesti u Hrvatskoj.

“Ovo je veliki dan, prvo za generale i njihove obitelji, a onda i za cijelu Hrvatsku, a to znači da nema elemenata o udruženom zločinačkom pothvatu i da nije bilo prekomjernog granatiranja, a time ni ciljeva protjerivanja Srba iz Hrvatske”, kazao nam je Mate Granić.
pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>