blagaj-rijeka-buna5Iz Republičke uprave civilne zaštite najavili su sljedećih dana mogućnost većih padalina, pojavu bujičnih voda i nestanak električne energije na području istočne Hercegovine, te pozvali sve službe iz sustava zaštite i spašavanja u lokalnim zajednicama da budu u pripravnosti.

Na sastanku predstavnika Republičke uprave civilne zaštite sa predstavnicima civilnih zaštita hercegovačkih općina danas u Trebinju rečeno je da nisu isključene poplave u ovom dijelu Republike Srpske ukoliko bude ostvarena vremenska prognoza prema kojoj se do 13. veljače očekuje da će pasti i do 150 litara snijega i kiše dnevno po metru kvadratnom.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez rekao je nakon sastanka da se cjelokupnoj situaciji mora dati “nota ozbiljnosti”, dodajući će svaka lokalna zajednica odmah morati da organizira stožere za izvanredne situacije, da stavi svoje jedinice u pripravnost i da napravi analizu kritičnih tačaka na osnovu iskustava iz 2010. godine, kada su na ovom terenu bile veće poplave, javlja Srna.

Elez je napomenuo da opasnost predstavljaju i podzemne vode, o čemu se, kako je rekao, mora voditi računa, ističući da se očekuju padavine iznad prosjeka sve do 13. veljače, a i poslije toga i da se tek u maju očekuju suše.

“Planirane aktivnosti se rade na osnovu prognoza i nitko sa sigurnošću ne može da tvrdi o kojim količinama padalina je riječ”, dodao je Elez, ističući da je sigurno da će biti snažni vjetrovi, što može izazvati i probleme u napajanju električnom energijom kao i u sustavu komunikacija.

Elez dodaje da se zajedno sa Hidrometeorološkim zavodom prave analize i da će svaka lokalna zajednica svakodnevno dobivati informacije na osnovu kojih može reagirati.

On je napomenuo da će u pripravnosti biti i deminerski timovi, ističući da se sva uputstva moraju poštovati da ne bi došli u situaciju da se kasno reagira.

“Bolje je dan ranije opremu i tehniku evakuirati iz nižih na veće katove nego poslije doći u situaciju da stvari propadaju i da se poslije kupuju”, rekao je Elez i dodao da će predstavnici Republičke uprave civilne zaštite u Hercegovini biti nekoliko dana da bi pratili situaciju na terenu.

Šef Službe za integralno upravljanje voda u okviru Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) Boško Vujović je, ipak, bio optimističan, naglašavajući da će već od ponedjeljka, 2. veljače biti napravljeni planovi u ovom sustavu za prihvaćanje i evakuaciju očekivanih voda.

“Početkom prosinca za jedan dan smo imali prosječne padavine u donjem dijelu sliva oko 150 litara, dok je dotok bio tridesetak, a međudotok desetak kubika, da bi u razdoblju od 23.00 do 24.00 sata dotok i međudotok bio 1.030 metara kubnih u sekundi”, podsjetio je Vujović, napominjući da su akumulacije spremne da i sada prihvate te količine vode.

On kaže da će se voda planski ispuštati, tako da se u ovom trenutku ne očekuju značajniji problemi, iako je situacija nepredvidiva.

Vujović dodaje da se ne može sa sigurnošću tvrditi da li će najavljeni ciklus padalina biti toliki ili manji, te poručio da su HET i Elektroprivreda poduzeli sve aktivnosti da se padaline prihvate i da se kontrolirano izvrši evakuacija očekivanih voda, javlja Srna.

Dušan Vujović, predstavnik Civilne zaštite općine Bileća, kaže da ova lokalna zajednica ima plan zaštite i spašavanja od poplava i da će postupiti po tom planu.

On je naglasio da će Jedinica za opću namjenu Civilne zaštite biti u pripravnosti da, ukoliko bude potrebno, stanovništvo sa kriznih područja bude evakuirano.

“Nadamo se da neće doći do iseljavanja, ali ćemo, za svaki slučaj, upozoriti stanovništvo na plavnim područjima, koje je pretrpjelo velike štete od poplava 2010. godine, da bude spremno i da na vrijeme reagira”, kaže Vujović.

bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>