Svi optuženi bh. Hrvati koji se već četiri godine nalaze u haaškom pritvoru trebali bi ovaj Božić dočekati u krugu svojih obitelji. Kako neslužbeno doznaje Večernji list, Prlić, Praljak, Petković, Ćorić, Stojić i Pušić neće biti pušteni u isto vrijeme, ali će svaki od njih dobiti najmanje dvadeset dana privremene slobode.

Puštanje pojedinačno

– Samo je jedan od njih dobio mjesec dana privremene slobode, dok su ostali dobili 20 dana. Neće biti pušteni u isto vrijeme. Neki od njih će se naći na slobodi već idući tjedan, a jedino im je zajedničko to što se svi moraju vratiti u Haag do 14. siječnja iduće godine – rekao je za Večernji list je izvor iz Haaškog suda. Tjedan dana nakon što se vrate u haaški pritvor započet će iznošenje završnih riječi u ovom slučaju, a Prlić i ostali će se nakon devet mjeseci konačno pojaviti u sudnici i započeti završni dio ovoga procesa.


 

– Važno je samo da će oni biti s članovima svojih obitelji tijekom predstojećih blagdana. Ovo je jedan velik pozitivni impuls za njih jer dugo vremena nisu bili u sudnici, nego su u pritvorskoj jedinici mjesecima čekali nastavak procesa. Za to je potrebna velika psihička snaga kao bi se izdržao pritisak kojem su svakodnevno izloženi – naveo je Večernjakov sugovornik.

 

Kraj procesa na ljeto?

Očekuje se da će konačno ovaj proces biti završen do početka ljetne stanke u radu suda, odnosno do sredine srpnja iduće godine. Ipak, postoji bojazan da sudsko vijeće do ovog roka neće donijeti presudu u ovom predmetu, što bi značilo prolongiranje procesa za još nekoliko mjeseci. Inače, ovo je najduži proces koji se vodi pred Haaškim sudom. Saslušane su stotine svjedoka, sudionika Domovinskog rata, raznih vojnih stručnjaka itd. Obrana je, prema općem mišljenju, uspjela ozbiljno poljuljati sve navode iz optužnice protiv šestorke koja je podignuta prije skoro sedam godina.

 

Upravo zato se s razlogom optuženi nadaju kako bi mogli biti oslobođeni svake krivice u ovom slučaju, ali isto tako, neki od njih su sigurni i da će odluka sudskog vijeća biti političke prirode, što bi značilo da će na kraju ipak biti proglašeni krivima. To je više puta u haaškoj sudnici ponovio i sam Jadranko Prlić, kao i neki drugi optuženici.

 

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>