uljemotorGrađani Bosne i Hercegovine jedini na svijetu voze automobile na ulje, a da to i ne znaju. Za posljednjih par godine „eksplodirao“ je uvoz jeftinih baznih ulja, koja se miješaju s naftom i prodaju na domaćem tržištu.

Koliko je ovaj problem eskalirao potvrđuje da Uprava za neizravno oporezivanje BiH i Obavještajno sigurnosna agencija BiH, provode odvojene istrage gdje su završile desetine milijuna litara uvezenih baznih ulja i kako je moguće da se samo u godinu dana utrostručila „potražnja“, tvrdi banjalučki ekonomski portal Capital.

Naime, u posljednje dvije i pol godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 18.705.810 kilograma baznih ulja, ukupne vrijednosti 40,7 milijuna KM.

Ono što je zabrinjavajući je nevjerojatno stopa rasta uvoza. Samo u prvoj polovini 2014. godine uvezeno je 3.069.877 kg baznih ulja, što je približno količini uvoza u cijeloj 2012. godini (4.057.402 kg), podaci su Uprave za neizravno oporezivanje do kojih je došao.

U odnosu na 2012., uvoz baznih ulja u 2013. je uvećan blizu tri puta, s četiri milijuna na 11,5 milijuna kg. U novčanoj protuvrijednosti to znači da je 2012. uvezano baznih ulja u vrijednosti 10,7 milijuna KM, a 2013. u vrijednosti 23 milijuna KM.

Na bazna ulja se plaća uobičajenih 17 posto PDV-a, ali se za razliku od nafte, ne plaća akciza, putarina i taksa. Jedan od uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata iz Republike Srpske koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da se bazna ulja nelegalno koriste za stjecanje ekstra profita.

”Bazna ulja su jeftina i koštaju oko 80 pfeninga u inostranstvu. Na njih se ne plaća carina, niti putarina. Kada se zamiješaju, takva nafta se prodaje na domaćem tržištu po cijeni od 1,74 KM po litri, što je znatno ispod cijene nafte. I sam sam imao prilike da mi određene firme koje se bave veleprodajom nude naftu po toj cijeni, što je potpuno nelogično i odmah mi je bilo sumnjivo”, kaže ovaj distributer.

Ističe kako potrošač koji kupi ovako zamiješana ulja s naftom, ”ne osjeti puno na kvaliteti, ali se poveća potrošnja” pogonskog goriva.

Firme koje to rade samo na jednoj cisterni zarade dodatnih 30 tisuća KM, tvrdi vlasnik benzinske crpke.

”Određene obavještajne informacije govore o mogućim zloupotrebama navedenog derivate za “akcizno razblaženje” i dobivanje motornog goriva s izmijenjenom kvalitetom što posljedično utječe na visinu naplaćenih dažbina po osnovu akcize, putarine i takse za izgradnju putova a time i PDV-a. Ne treba zanemariti ni posljedice po korisnike takvog goriva (oštećenje motora prijevoznog sredstva) kao i na posljedice po životnu okolinu. U tom smislu Uprava za neizravno oporezivanje vrši određene provjere”, potvrdio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>