Vlada Federacije BiH priprema izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, koji bi, ako bude usvojen u formi koja se trenutačno razmatra, mogao dodatno opteretiti džepove ionako osiromašenih građana, odnosno znatno povećati porez na plaće, piše “Dnevni avaz”.


U radnom materijalu koji je sačinila Radna grupa Vlade FBiH, između ostalog se predlažu i tri stope oporezivanja plaća, za razliku od važećeg rješenja, prema kojem se sve plaće, bez obzira na iznos, oporezuju s deset posto od ukupnog iznosa neto plaće.

Tako bi, ako novi zakon prođe parlamentarnu proceduru, mjesečne plaće do 800 maraka bile oporezivane s deset posto. Građanima koji imaju plaće između 800 i 4.000 maraka vlast bi uzimala 15 posto od mjesečnog iznosa. Oni rijetki koji zarađuju više od 4.000 maraka, za porez bi bilo odbijano 20 posto od tog iznosa.

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik HSP-ovog ministra financija Vlade FBiH Ante Krajine, kazao je da se radi o analizi koja bi mogla biti usvojena u ovom obliku, ali, istovremeno, rješenja bi mogla biti potpuno promijenjena. Kaže da je u pitanju analiza Radne grupe, koja još nije otišla iz Ministarstva financija FBiH.

– To su analize s aspekta eventualnih izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, koji su međusobno povezani i jedno bez drugoga ne može. To su prijedlozi koji bi eventualno mogli biti pretočeni u neki tekst, koji bi išao u proceduru. Za sada je to na razini razmatranja Radne grupe pri resornom ministarstvu – kaže Hadžimehanović.

On dodaje da postoji mnogo varijanti, jer je očekivana izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Ako prijedlozi Radne grupe Vlade FBiH prođu parlamentarnu proceduru u predloženom obliku, građaninu koji mjesečno zarađuje 1.000 maraka, a kojih je u BiH i najviše, novim zakonskim rješenjem od plaće bi se odbijalo 150 maraka.

Odnosno, godišnje bi mu vlast iz džepa izbijala 1.800 maraka, piše indicator.ba.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>