Golemi ocean prekrivao je trećinu površine Marsa prije 3,5 milijarda godina. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Geoscience. Dvojica istraživača sa sveučilišta u Coloradu Gaetano Di Achille i Bryan Hynek došli su do toga zaključka nakon analize 52 uzorka sedimentarnih naslaga iz delta i dolina kojima su tekle rijeke što su natapale površinu Crvenog planeta. Hynek ističe da je ovo prvo istraživanje koje objedinjuje podatke prikupljene u misijama istraživanja Marsa koje su od 2001. organizirali NASA i Europska svemirska agencija (ESA).

“Mars je vjerojatno imao opći hidrološki ciklus sličan Zemljinu, s oborinama, bujicama, formiranjem oblaka, gomilanjem leda i podzemnim vodama”, rekao je.

Po ocjeni Di Achillea i Hyneka, ocean je prekrivao 36 posto površine Marsa i sadržavao je 124 milijuna prostornih kilometara vode, ili deset puta manje od svih današnjih oceana na Zemlji.

izvor: bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>