U odnosu na situaciju pred prvi dio prvenstva kada su se u kandidate za Premier ligu svrstavali samo bihaćko Jedinstvo i bugojanska Iskra, Prva liga FBiH će u proljetnoj polusezoni imati tri kandidata za viši rang, a nakon što se vrebajući iz prikrajka, u borbu uključio i sve iznenadio jesenas odlični gabelski GOŠK.

Kako su najavljivali još od posljednjih natjecateljskih dana prošle godine, Gabeljani će stvorenu razliku i titulu jesenskog prvaka nastojati obraniti na sve načine.
– Naš cilj je prvo mjesto, a imamo bolju momčad nego je to bila ona jesenas, daleko najbolju u Ligi. U svakoj ćemo utakmici ići na pobjedu, ne bojimo se niti jednog protivnika, kaže predsjednik GOŠK-a Pero Pavlović.

Samo suđenje izaziva bojazan

Mešetarenje sa svih strana i u svakom pojedinom kolu Prve lige FBiH nije ništa novo, a Gabeljane zabrinjava prije nego je i krenulo natjecanje.
– Jedino je suđenje to čega se bojimo. A već prema prvim delegiranjima službenih osoba se vidi da će biti prljavih radnji. U 2. kolu protiv Gradine nam pravdu dijele suci iz Bihaća, dok su za 3. kolo u Mionici postavljeni Bugojanci. Klubovi iz Bihaća i Bugojna su nam izravni konkurenti i to se ne bi smjelo događati. Uložit ćemo žalbu na to, ustvrdio je Pavlović.
Pojačanja i najave iz konkurentskih klubova ukazuju da nas očekuje zanimljivo proljeće u federalnoj Prvoj ligi.
– Ja bih volio da ne bude zanimljivo i da što prije uvećamo razliku i riješimo prvenstvo. Konkurenti nas ne zanimaju, mislimo da smo najbolji, te da ćemo to i dokazati, zaključio je Pero Pavlović.

Osnaženi Bišćani

O svojoj snazi jednako, međutim, misli i konkurencija, pa su i u Jedinstvu uvjereni kako imaju najbolju momčad, koja je kadra nadoknaditi pet bodova zaostatka za Lavovima, te prva proći kroz cilj.
– Dobro smo pojačali kadar, sada imamo i jaku klupu. Napustili su nas Ervin Šeta, Mirza Čakić i Senad Sarajkić, ali smatram da će nam samo Sarajkić nedostajati. Ambicije nam ostaju iste kao i pred početak prvenstva, povratak u Premier ligu. Imamo najbolji raspored, što je uz kvalitetan kadar naš adut, smatra predsjednik Jedinstva Edin Mulić.
Konkurencija ostaje ista kao i u jesenskom dijelu.
– Mislim da je to i dalje GOŠK kao momčad koja ima bodovnu prednost i Iskra s dobrim rasporedom na startu proljeća. S druge strane, prema našim informacijama, Čapljina nema ambicije za prvo mjesto. Odlasci šest igrača jesenas već u prvim kolima su nas poremetili u borbi za vrh. Sada mislim da smo najozbiljniji kandidat za viši rang, mišljenja je Edin Mulić.

I Bugojanci optimisti

Iako za prvoplasiranim GOŠK-om zaostaju 10 bodova, svoja očekivanja i visoke ambicije imaju i u bugojanskoj Iskri.
– Pojačali smo se u svim linijama i nadamo se da će igrači potvrditi kvalitetu u prvenstvu. Za Gabeljanima puno zaostajemo, ali ćemo sve učiniti kako bismo prvenstvo napravili zanimljivijim, počevši od našeg međusobnog susreta u subotu kada moramo pobijediti, riječi su trenera Iskre Senada Smajića.
Konkurencija je ipak dosta odmaknula petoplasiranim Bugojancima.
– Ukoliko se ukaže prilika, a puno toga će biti jasno nakon nekoliko uvodnih kola, mi ćemo je znati iskoristiti. Osim GOŠK-a i Jedinstva ne bih isključio ni Orašje koje se konsolidira i kod kojeg bi se moglo puno toga odlučivati kada je u pitanju konačni prvak, zaključio je Senad Smajić.
Orašje će na proljeće ugostiti Jedinstvo i Iskru, dok Gabeljanima gostuju.

Borba za ostanak

Ništa manje uzbudljiva ne bi trebala biti borba za ostanak, koja se nerijetko u ovom rangu produži do posljednjeg prvenstvenog kola. Za prvoligaše je osobito nezgodna situacija u kojoj ne znaju koliko će momčadi napustiti natjecanje (tri, četiri ili pet), što dodatno uvećava neizvjesnost. U jesenskom dijelu punom iznenađenja (prvo mjesto GOŠK-a, treća pozicija Čapljine kao novog prvoligaša) u ono neugodno se promovirao Rudar. Kakanjci su u stanci za trenera doveli Slavišu Božičića, te nekoliko ozbiljnih pojačanja s kojima će se pokušati spasiti. Jednake želje, međutim, imaju dvije trećine momčadi Prve lige FBiH.

 

Pojačanja GOŠK-a
Marko Grgić (Široki Brijeg)
Josip Rako (Neretva)
Dario Jelčić (Austrija)
Vladimir Raičković (Mladost, Podgorica)
Diego Gabriel Jajime (Široki Brijeg)

Pojačanja Jedinstva

Aldin Kovačević (Iskra)
Mahir Iftić (Kuvajt)
Sanid Halilović (Krajišnik)
Armin Avdić (Igman)
Amer Jugo (Azerbejdžan)

Pojačanja Iskre

Haris Dudić (Vitez)
Belamin Osmančević (Vitez)
Admir Zukan (Sevojno, Srbija)
Admir Salihović (Kanada)

PRVA LIGA FBIH

1. GOŠK    15    10    3    2    32:10    33
2. Jedinstvo    15    9    1    5    23:17    28
3. Čapljina    15    8    1    6    28:24    25
4. Orašje    15    7    2    6    21:16    23
5. Iskra    15    7    2    6    22:21    23
6. Slaven    15    7    1    7    14:18    22
7. Bosna    15    6    3    6    18:21    21
8. Krajina    15    6    2    7    19:16    20
9. Krajišnik    15    5    5    5    17:18    20
10. Igman    15    6    2    7    18:20    20
11. Omladinac    15    6    1    8    20:20    19
12. SAŠK Na.    15    6    1    8    24:25    19
13. Gradina    15    5    4    6    20:27    19
14. Goražde    15    5    1    9    21:23    16
15. Radnik    15    3    7    5    10:14    16
16. Rudar    15    3    6    6    18:25    15

 

dnevni-list.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>