Centar za zaštitu prirodnog naslijeđa i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, Forum mladih Stolac, Udruženje “Obnova građanskog povjerenja” Stolac, Udruga “Lijepa naša” iz Ploča i GI „Spasimo dolinu Neretve” iz Metkovića organizirat će 28. rujna 2012. u Mostaru u Hotelu Bristol s početkom u 18 sati  javnu raspravu “Projekt ‘Gornji horizonti’ i njegove prijetnje opstanku Stoca i Donje Neretve”.

Projektom “Gornji horizonti” predviđeno je oduzimanje voda Bregave, Bune i Bunice, te niza manjih i većih vrela neretvanskih voda, radi njihovog prisilnog prevođenja u sliv Trebišnjice. Time se te vode otimaju od milenijima razvijanih ekoloških sustava, pa uglavnom završavaju u moru kod Dubrovnika, tamo gdje nikada prirodno nisu pripadale. Samo manji dio tih voda dospijevao bi u hidroelektranu “Čapljina” i ulijevao se u Neretvu.

Kakve je ekološke, kulturološke i demografske posljedice uslijed tog projekta moguće predvidjeti na cijelom području bosanskohercegovačkog i hrvatskog juga? U kojoj mjeri ti zahvati ugrožavaju opstanak i razvoj života u najširem smislu u dolini Bregave, Bune i Bunice te Donje Neretve? Zašto se o tim sudbinskim pitanjima odlučuje protiv volje građana tih područja?

Na ovoj javnoj raspravi organizator i sudionici žele razmotriti ta pitanja, upozoriti na teške političke i upravne prijestupe u dosadašnjem razvoju događaja, te omogućiti stanovništvu ugroženih područja da iskažu svoje stavove o projektu “Gornji horizonti”. Da bi rasprava bila što kompetentnija, pozvani su stručnjaci, političari i građani, kao i zainteresirana javnost. Uvodni govornici su odabrani priznati stručnjaci za pitanja prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Dalibor Ballian je profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Centra za prirodno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna.

Mirela Handan-Mulalić je izvršna dužnosnica u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Vesna Hercegovac-Pašić je šefica katedre za urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ivo Lučić je novinar, ekološki aktivist i stručnjak za krš

Rasprava je otvorena za javnost.

 

eMetkovic.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>