Snijeg koji je počeo padati u srijedu, te se u međuvremenu većim djelom otopio, od jučer popodne dramatično je izmijenio svakodnevicu mještana Višića, kao i susjeda iz cijele doline Neretve.

 

Prve pahulje izmamile su osmijeh na licu najmlađih, dok su oni nešto stariji poučeni ne tako davnim iskustvom vijest prihvatili s dosta opreza i skepse. Naime, unatoč idiličnim prizorima na svakom koraku, i ovaj put je prevagnula ona ružnija strana snježne priče, te se pokazalo da strah mještana nije bio bezazlen. Nepripremljeni na uvjete u kojima su se našli; mještani, nadležne službe, slučajni prolaznici, cijeli dan funkcioniraju po načelu kaosa u svim sferama života. Ipak, najveći problem je šteta koja ostaje, i koja je ogromna, prije svega na poljoprivrednim plastenicima, barem zasad! Brojni mještani unatoč cjelovečernjoj borbi za spas svoje imovine ipak nisu uspjeli, te su gledali kako snijeg doslovno guta njihovu egzistenciju i trud. Već prema prvim podacima broj uništenih plastenika, kao i poljoprivrede općenito, je ogroman i ponovno baca kompletnu poljoprivrednu proizvodnju doline Neretve na koljena.

Kako vremenske prognoze pokazuju, snježne padaline manjeg intenziteta možemo očekivati i nadalje, a prve zrake sunca ukazat će se u nedjelju. Također zanimljivo je da je danas prema visini padalina primat držao Zavižan na Velebit (1678m nadmorske visine), dok drugo mjesto dijele Metković i Plitvice sa 27cm padalina, pa naravno nije teško zaključiti gdje smo mi u toj priči.

 

{gallery}galerije_za_clanke/sni{/gallery}

 

visici.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>