Pripremili: Nikola Obad, Josip Menalo (novinarska sekcija)

Dana 14. svibnja 2018. novinarska i dramska sekcija CŠ Višići u pratnji ravnatelja Đure Raguža i knjižničara Igora Bene posjetila je zgradu Naše TV u Mostaru gdje smo imali priliku upoznati se s medijom zvani televizija, a i sami smo gostovali u jednoj od emisija.

Dočekao nas je djelatnik Naše TV, novinar, voditelj i naš domaćin Marko Zeljko koji nas je uveo u jedan, nama dosad nepoznat, svijet i omogućio nam da okusimo “komadić” iskustva jednog radnog dana u TV-kući. Najprije smo razgledali sobu za primanje gostiju gdje su nas počastili sokom i slatkišima i gdje smo dogovorili neke detalje oko našeg gostovanja u emisiji “Dobar dan, Hercegovino”, iako je mnogo toga poslije ispalo spontano. Potom smo krenuli u obilazak ostalih prostorija. Vidjeli smo da su djelatnici Naše TV većinom mlađi ljudi koji su zaista bili ljubazni i susretljivi. Upoznali smo i glavnog urednika, poznatog novinara, Marija Vrankića, ali i mnoge snimatelje, urednike, montažere.

Prva prostorija koju smo pohodili bila je TV studio. To je jedan multifunkcionalni prostor i služi za snimanje različitih emisija. Zanimljivo je da se svjetla, namještaj i scenografija mijenjaju ovisno o emisiji koja se vodi. Neke od emisija Naše TV su: “Dobar, loš, zao”, “Dobar dan, Hercegovino”, “Pod povećalom”, “Zrcalo tjedna”, “Argumenti”, “Sprint”, “Kerigma”, “Dnevnik Naše TV” i sl. U studiju smo vidjeli kako je to biti i ispred i iza kamere, tj. neki od nas su se “ufurali” u ulogu snimatelja.

Osim studija posebno zanimljiva prostorija je i ona gdje se nalazi Chroma key, prostor zelene boje koji služi za računalno postavljanje kulise. Zanimljiv je zbog toga što osobu koja se tu nalazi, može odnijeti u bilo koje vrijeme ili prostor i izgledat će stvarno. Za potrebe Naše TV ovdje se najviše snima vremenska prognoza.

Zatim su nam pokazali tonsku sobu, odnosno režiju, manju prostoriju s računalima i opremom gdje su zaposleni tonci, odnosno oni koji su najodgovorniji za odlazak slike i zvuka u eter. Oni kontroliraju i ravnaju kvalitetom signala i zvuka. Ako emisija ide uživo, sugeriraju kamermanima i voditeljima što treba promijeniti i sl. Zadatak im je pravljenje audio-vizualnog zapisa koji mi dobijemo preko TV prijemnika. Tamo smo također imali priliku sjediti za opremom, “pretvarati se” da smo tonci, a to nam je dobro išlo.

Na katu smo obišli redakciju. To je jedna veća prostorija u kojoj se nalazi “mozak” televizije. Tamo sjedi uredništvo i smišljaju se koncepti emisija, planovi realizacije i sl. Pored redakcije je i ured gospodina Vrankića, a u posebno odvojenim sobicama uz redakciju su prostori gdje se montiraju prilozi i emisije. U jednoj takvoj prostoriji upoznali smo gospodina Marina Sutona, urednika, voditelja i montažera sportskog programa. On je odgovoran za sportsku emisiju “Sprint”. On nam je pobliže objasnio posao montažera. Težinu njegovog posla najbolje opisuje činjenica da su mu za četiri minute priloga potrebna dva sata rada. Marin je upravo montirao prilog nogometne utakmice Široki-Željezničar, pa smo na trenutak vidjeli i kako izgleda pravljenje jednog sportskog priloga.

Potom smo kratko intervjuirali i našeg domaćina Marka koji nam je također predstavio kamermana Ivana i montažera Darka koji su bili s nama tijekom snimanja emisije. Marko nas je upoznao s načinima ugovaranja emisija i smišljanja teme.

Konačno je na red došlo i ono što smo s nestrpljenjem, ali i s malom tremom, čekali. To je naše gostovanje u TV-emisiji. Marko je jedna pozitivna i vedra osoba, cijelo vrijeme prije emisije ugodno je i opušteno razgovarao s nama, hrabrio nas i uskoro smo vidjeli da nas nikakva trema ne može omesti. Pred kamerama smo bili smireni i nasmijani. Naš voditelj Igor Beno pričao je o školi, njenim uspjesima, i o radu novinarske i dramske sekcije, časopisu Dječji san, a gledatelji su mogli vidjeti i isječak našeg filma “Jerkine nove čorape”, kao i dijelove predstave “Skup” koju su prije par godina izveli učenici naše dramske sekcije u kinu “Mogorjelo”. Anđela Vučina pričala je o predstavi “Mećava”, Veronika Jerkić govorila je o filmu “Jerkine nove čorape”, dok je Josip Menalo rekao nešto o novinarskoj sekciji i svom radu. Na kraju emisije Veronika Kuridža uručila je voditelju jedan mali poklon, rad naših likovnjaka, a Marija Raguž i Pamela Krndelj izveli su ulomak predstave “Mećava”. Na kraju smo se pozdravili i načinili jednu zajedničku fotografiju.  Novinar Marko Zeljko bio je jako zadovoljan našom školom i tim što su učenici aktivno uključeni u razna polja rada te je najavio i posjet našoj školi što bi nam bilo posebno drago. Treba istaći da su osim spomenutih učenika u emisiji bili i Nikola Kuridža i novinar na zadatku Nikola Obad.

Na putu kući zaustavili smo se u restoranu “Ćuprija” gdje nas je ravnatelj počastio palaćinkama i sokom i gdje smo se malo zezali i družili. Možemo reći da je to bio jedan bogat nastavni dan iako tog dana nismo bili na nastavi jer u praksi smo naučili nešto. Ako netko od nas sutra krene putem novinarstva, ovakva edukacija će mu sigurno biti od velikog značaja.

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>