Požar koji danas čitav dan gori na području Parka prirode progutao je ogroman dio močvarne vegetacije i raslinja. Kako portal www.visici.com saznaje od vatrogasne službe Čapljina, požar je opažen već jučer, dok je danas na vrhuncu. Nošen naletima bure u par navrata plamen je zaprijetio prelaskom granica samog Parka čime bi uvelike bila ugrožena okolna naselja i objekti unutar Parka.

Usprkos teškim uvjetima vatrogasci iz Čapljine uspjeli su obuzdati vatru i spriječiti širenje fronte, te smo ih u poslijepodnevnim satima zatekli u stanju pripravnosti na rubnim dijelovima parka. Iako je unutar Parka vatra još nemilice gutala sve pred sobom u razgovoru s vatrogascima saznajemo da oni ne mogu učiniti baš ništa za močvarnu vegetaciju koja nestaje, jer jednostavno nemaju čime gasiti požar unutar močvare. Prema njihovim riječima jedino što trenutno mogu učiniti jest kontrola vatrene fronte, tj. sprječavanje širenja požara prema naseljima, te su u tu svrhu prisutni na terenu s više vozila i većim brojem ljudi. Nažalost, kako BiH ne posjeduje kanadere niti bilo kakvu softificiraniju opremu za gašenje požara, možemo se samo nadati da će se ovaj požar što prije sam ugasiti i da će šteta na vegetaciji biti što manja. Prema dosadašnjim iskustvima s požarima ovakvog tipa, postoje dva rješenja za uspješno gašenje vatrene stihije: prvi je onaj da požar zaprijeti granici sa RH pa da ga zbog opasnosti od prelaska na svoj teritorij ugase kanaderi iz RH, a drugi je viša sila točnije da nekim slučajem kiša i to ako je moguće pljuskovi što prije spasi što se spasiti da. Uglavnom obje opcije su hazarderske, ali kako živimo u banana državi, čak ni ne zvuče toliko loše!

 

 

 

 

 

visici.com

 

 

 

 

 

 

{gallery}galerije_za_clanke/pozar{/gallery}

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>