Večer za pamćenje, kako s pravom možemo nazvati proslavu povodom blagdana sv. Ante odžanu u subotu 11- lipnja, samo je dio bogatog programa u Višićima koji je upriličen u sklopu manifestacije ”Lipanjske zore hrvatske Hercegovine”.

 

Početak manifestacije obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima II svijetskog rata, poraća i Domovinkog rata od strane obitelji poginulih, izaslanstva Mjesne zajednice Višići i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina na čelu s načelnikom dr. Smiljanom Vidićem.

Nakon toga u mjesnoj kapelici služena je sveta misa zadušnica za devetoricu poginulih hrvatskih branitelja iz Višića, ali i drugih dijelova Hercegovine koji su svoj život dali za slobodu hrvatskog puka, a poslije mise je upriličen mimohod KUD društava kroz mjesne ulice.


Program se potom preselio na sportski centar ispred Osnovne škole ”Lipanjske zore” gdje je povodom blagdana upriličena večer folklora s nastupom hrvatskih kulturno – umjetničkih društava iz Hercegovine i Republike Hrvatske. Poslije minute šutnje, prisutnima su dobrodošlicu izrazili župnik Ivica Boras i predsjednik mjesne zajednice Višići Julio Dugandžić.

Organizatori su pritom naglasili da su posebno ponosni na goste iz Slavonije, točnije KUD “Jasen“ iz Šaptinovaca, sela sa kojim je nakon mnogo godina obnovljeno prijateljstvo. Također velika zahvala je upućena svim mještanima koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju manifestacije, od obitelji koje su primile goste u svoje domove, do onih zaslužnih za pripremanje domjenka. Isto tako zahvale su upućene i sponzorima bez kojih bi ova manifestacija zasigurno ne bi uspjela.

Na prepunom sportskom igralištu svojim izvedbama, izmjenjivala su se brojna hrvatska kulturno – umjetnička društva; ”Luke” Višići, ”Jasen” Šaptinovci (Republika Hrvatska), ”Drijeva” Gabela, ”fra Mijo Čulić” Tomislavgrad, ”Prenj” Prenj, ”Studenčica” Studenci, ”Zora” Struge – Gorica, ”Brotnjo” Čitluk, ”Naši korijeni” Bobanovo, kao i klape ”Angelus” i ”Knez Domagoj”, a posebno će ostati upamćen nastup mladog lijaričara Ivana Vidića.


Kao vrhunac svečanosti uprizoren je vatromet, a načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić svečano je u rad pustio javnu rasvjetu uz magistralnu cestu M17.


To je jako vrijedan projekt koji je financirala općina Čapljina, a javna rasvjeta je veliko olakšanje za cijelo naselje, osobito za pješake koji se moraju kretati inače opasnom magistralom M17 koja prolazi kroz Višiće.

Na kraju je za sudionike i posjetitelje napravljen domjenak, a u zabavnom dijelu programa nastupili su Ine Tadić i Hercegovački bećari.

{gallery}galerije_za_clanke/proslava_sv_Ante_2011{/gallery}

visici.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>