FOTO: u Višićima blokirana M17, poljoprivrednici još na cesti

Seljački savez FBiH u koordinaciji s federalnim i županijskih poljoprivrednim udruženjima organizirao je danas u 10:00 sati blokadu graničnih prijelaza Doljani, Orašje, Izačić i Kamensko, kao i prosvjed ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Ekipa našeg portala jutro je provela u Dračevu, gdje su poljoprivrednici traktorima i kamionima popriječili cestu na mostu na Krupi, pridružujući se tako kolegama iz cijele Bosne i Hercegovine, i tražeći svoja osnovna prava. 
Dobroslav Bukmir, član upravnog odbora Seljačkog saveza Federacije BiH i odgovorna osoba za prijelaz Doljani ističe: ”Sve ovo napravio je ministar Lijanović, u njemu je problem. On je donio program i pravilnik od kojeg nitko u Hercegovini neće dobit niti jedne marke za proizvodnju. On je u ZHŽ-u u 4 godine uzeo 10 milijuna preko njegovih firmi koje nisu platile porez, jednostavno zatvori firme i otvori druge, a baš on priča o korupciji, a on je najkoruptivniji ministar.  Ministar je odlučio da 15 milijuna KM raspodjeli gdje on hoće. 250 000 KM dao je svom potrčkalu Miri Pejiću iz Gruda, koji ne predstavlja poljoprivrednike i tvrdim vam da nema uz sebe 3 osobe. Lijanović priča da nema novca, a jednom čovjeku s 5 članova daje 250 000 KM.”

Bukmir ističe kako nema ni otkupne cijene žita i pšenice, stoga se ne može zaštiti domaća proizvodnja. Uvoznici uvezu robu i tako uništavaju domaće proizvođače, koji proizvode a ne mogu zbog niskih cijena uvozne robe svoju robu prodati na domaćem tržištu.

”Do daljnjega ostajemo na blokadama, nema prestanka, druga smjena dolazi danas poslijepodne i ne mičemo se s ceste. Prosvjede sutra širimo i na druge prijelaze.” – dodaje Bukmir.

U Dračevu i Višićima su se tako jutros stvorile kilometarske kolone, a osim hitnih slučajeva nitko ne prolazi blokadu. Tijekom prosvjeda nije bilo izgreda, a svi vozači ističu kako razumiju probleme osvih ljudi. Vozačima savjetujemo da koriste alternativne granične prijelaze Gabela i Gabela polje.

Po riječima predsjednika Seljačkog saveza FBiH Dragana Pavlovića, poljoprivrednici žele upozoriti na katastrofalno stanje u kojem se nalaze, a koje, kako je kazao, nikada u samostalnoj BiH nije bilo gore, te još jednom od Vlade FBiH i resornog ministarstva zatražiti žurno ispunjenje svojih zahtjeva.

“Blokade smo organizirali zbog neisplate obveza iz 2010. godine, donošenja, po našem mišljenju, skandaloznog i kriminalnog utroška sredstava ‘Poticaj za poljoprivrednike s kriterijima raspodjele za 2011. godinu’, te zbog nedonošenja zaštitne cijene otkupa žita”, kazao je Pavlović.

Po njegovim riječima, blokade graničnih prijelaza su trajnog karaktera, odnosno granični prijelazi će biti blokirani sve dok Vlada FBiH ne ispuni navedene zahtjeve. Pavlović je dodao kako će predstavnici Seljačkog saveza FBiH uskoro održati sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i resornog ministarstva o rješavanju problema poljoprivrednika.

“Mi ne udaramo na federalni proračun, već smatramo da se sredstva od 54 milijuna maraka namijenjena za poticaj moraju pravilno rasporediti”, istaknuo je Pavlović.

Članovi više Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH okupilo se u 10:00 sati ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu, na mirnom prosvjedu na kojem traže isplatu poticaja iz zadnjeg kvartala prošle godine, te pravilnu raspodjelu novca za ovogodišnje poticaje predviđenog u federalnom proračunu.

Pravilnik koji je donijela federalna vlada, a odnosi se na ovogodišnje poticaje treba staviti van snage jer ne omogućava da svi poljoprivrednici zaslužni za poticaje ostvare blagovremeno to pravo.

Federalna vlada najavila je za danas održavanje svoje treće vanredne sjednice. Resorni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović istovremeno je najavio da će ova sjednica biti posvećena upravo raspravi o mogućnostima za obeštećenje poljoprivrednih proizvođača vezano za prošlogodišnje poticaje.

12:00h Prosvijednici su u znak dobre volje djelomično oslobodili promet za sva vozila osiguravši tako smanjenje gužvi na prometnici kroz Višiće i Dračevo, te čekaju rasplet pregovora.
15:00h Promet je još znatno usporen, vozila prolaze blokadu naizmjenično uz regulaciju prometne policije, a kako naglašavaju iz seljačkog saveza “Bez obzira što je promet trenutno otvoren, po završetku pregovora znat ćemo da li ostajemo i dalje, ako treba promet ćemo ponovno zatvoriti”

 

 

 

 

{gallery}galerije_za_clanke/prosvjed{/gallery}

tekst: caportal.info/visici.com
foto: visici.com