U OŠ Lipanjske zore u Višićima održana je prezentacija projekta Hidro-melioracijski sustav Višićke kasete.

Projekt odvodnje i navodnjavanja Višićke kazete koja obuhvaća mjesne zajednice Višići, Čeljevo i Gnjilišta, prezentirao je Ivan Merdžan, pomoćnik načelnika Čapljine za poljoprivredu, koji je istaknuo da je Svjetska banka za obnovu i razvoj spremna u Višićku kazetu uložiti oko 5 milijuna maraka. Postojeće kanale trebali bi urediti, a crpnu stanicu Prokop staviti u punu funkciju.

Što se tiče navodnjavanja, izgradila bi se mreža cijevi, kroz koju bi voda iz Krupe došla do svake parcele na Višićkoj kazeti. Za izgradnju crpne stanicu i kanala za odvodnju potrebno je oko 1 800 000 KM, a u sustav za navodnjavanje potrebno je uložiti 3 400 000 KM.

Poljoprivredna zadruga Matica iz Višića, zajedno s odjelom za Poljoprivredu općine Čapljina radi na ovom projektu, a Marijan Brajković, predsjednik zadruge Matica, kazao nam je kako nakon tri godine rada, projekt napokon izlazi u javnost. Brajković je istaknuo kako će sada najviše posla i energije trebati uložiti u prikupljanje Izjava o suglasnosti. Treba kazati da će se, ako se ovaj projekt realizira, otvoriti i 4-5 novih radnih mjesta, na održavanju čitavog sustava.

A da bi projekt napravio još jedan korak prema realizaciji 70 % poljoprivrednika, s Višićke kazete, morati će potpisati izjavu o suglasnosti, kojom pokazuju zainteresiranost za projekt. Treba kazati da izjava o suglasnosti neće obavezati poljoprivrednike na sudjelovanje u ovom projektu. Za sada se još uvijek ne zna koliko bi točno koštala voda iz sustava, a na Javnoj prezentaciji saznali smo da, ovakav način navodnjavanja ne bi trebao biti skuplji od dosadašnjeg načina.

Inače Višićka kazeta, s površinom od 1250 hektara, ima veliki poljoprivredni potencijal. Na tom dijelu nalaze se dva velika poljoprivredna proizvođača, Agroherc s 210 te Farma Vita Vi s površinom od 390 hektara.

Mali poljoprivredni proizvođači imaju oko 650 hektara zemlje, dakle nešto malo više od polovine sveukupne kazete. Međutim na tom dijelu većina njiva je zarasla u korov i draču. U odjelu za Poljoprivredu Općine Čapljina nadaju se da će jedan ovakav projekt potaknuti male poljoprivrednike na proizvodnju. Koji se na toj zemlji osim s problemima “velikih voda” u kišnom dijelu godine, odnosno “slane vode” prilikom navodnjavanja u suhom dijelu godine, suočavaju s problemom “malih isjeckanih parcela”. Na javnoj prezentaciji Projekta Hidro-melioracije Višićke kazete čulo se kako bi, pored ovog projekta, bilo dobro uraditi i komasaciju tog polja, odnosno okrupnjavanje zemljišta radi racionalnije poljoprivredne proizvodnje.

Mile Limov, Radio Čapljina

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>