Dana 2. listopada našu školu posjetila je Civilna zaštita koja je održala predavanje učenicima u sklopu programa edukacije za slučaj elementarnih nepogoda. Tako su učenici saznali mnoge zanimljive stvari, a najviše se govorilo o minama. Civilna zaštita bavi se deminiranjem, zaštitom i spašavanjem na vodi i pod vodom, potragama i sl. Djeluje i u slučaju kemijskih i bioloških opasnosti. U našim krajevima najčešće opasnosti su požari, poplave, visoke i niske temperature. Zato je od ekstremnih uvjeta najvažnije u organizam unositi što više tekućine.

U sklopu prezentacije pogledali smo promotivni video o opasnostima od mina. One mogu biti maslinasto-zelene, crne i sive boje. Te ih boje čine slabije vidljivim u prirodi. Takozvani “zvončić” izgleda kao igračka, a zapravo je vrlo opasan, ispaljuje se iz zrakoplova. Nikad ne smijemo prilaziti opasnim područjima, poput napuštenih objekata, nepreglednih šuma i sl. Mine nisu uvijek vidljive, skrivene su. Gdje god ima jedna, ima ih i više.

Mnoštvo je primjera kada nas znatiželja može koštati. U blizini Mostara jedan je dječak čuvao ovce. Vidio je da se nepoznati predmet nalazi ispod kamena, pomaknuo je kamen. To je bila mina koja je odmah eksplodirala. Dječak je stradao zbog vlastite znatiželje. Zato nikako ne smijemo dirati nepoznate predmete. U slučaju da opazimo nešto opasno, trebamo nazvati sljedeće brojeve: POLICIJA – 122, CIVILNA ZAŠTITA – 121 i VATROGASCI – 123.

Ovo predavanje je bilo zanimljivo i poučno, a uradili smo i malu vježbu gdje smo neke od naših kolega motali u foliju. Folija se koristi za zadržavanje topline u slučaju katastrofa. Veselimo se skorom odlasku u Stolac gdje ćemo imati vatrogasne vježbe i još štošta drugo. Upamtite ove stvari:

-NE IDITE NA NEPOZNATA PODRUČJA!

-NE UZIMAJTE NEŠTO ŠTO NIJE VAŠE!

-NE UKLANJAJTE ZNAK ZA MINE!

Nikolina Limov i Anđela Vučina (novinarska sekcija), oslipanjskezore.visici.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>