Predstavljena knjiga “U iščekivanju sunca” autora Maria Kneževića poznatog kao M.Kei

Pjesnička zbirka “U iščekivanju sunca” autora Maria Kneževića predstavljena je sinoć ugodno popunjenoj dvornai kina ”Mogorjelo” u Čapljini. Zbirku su predstavili Krešimir Marjanović, Mate Grbavac – koji je pročitao recenziju Krešimira Šege, Ana Jakiša – koja je pročitala recenziju Zorana Jurišića i sam autor Mario Knežević.

U svojoj recenziji Krešimir Šego, pored ostalog je istaknuo: ” O novoj zbirci pjesama ponajbolje je početi govoriti od završne pjesme koja nosi naslov ”Mrak poezija”. Razlozi su dvostruki: upit o vrijednosti vlasita pjevanja, o potrebi pjevanja, posebice kada se usporedi s pjesnicima koji su njegova lektira, odnosno Cesarićem, Šimićem, Tadijanovićem… U pjesmi, već u samom  naslovu, Knežević pokazuje sklonost šatro govoru, bilsku njegovu naraštaju. ”

” – Daj mi samo dašak vremena, da skinem barem dio svoga bremena – tako počinje pjesma pod nazivom ”Ispovijed” ovoga mladog pjesnika, no životnim porivima, tihom senzualnošću i skrivenim nemirima bogatog poete. Duboko skrivene tajne srca vrijeme nikad ne potiskuje u zaborav, samo ih pjesnik na suptilan, lirski način može pretočiti u pjesmu, inače one zauvijek ostaju u ljudskom srcu, ostaju u njemu vječno utisnute kao nož koji razdire utrobu. Knežević, skromni lirik iz Čeljeva, na obalama Neretve, ponekad tih kao proljetna kiša ili bujan kao jesenja bujica, rriječima glasan a osjećajem plodan, pretočio je svoje sjećanje u jednu plodonosnu zbirku pjesama svojih skrovitih čežnji, boli, poraza, uspijeha, nemira i životnih iskustava. ” – stoji u recenziji Zorana Jurišića.

” Čitajući pjesme Marija Kneževića prvi dojam širine i bogatstva sadržaja cijele zbirke ostaje također i posljednji. Tu se ima što izabrati, od slobode izbora, komarci u prosincu, kao slika klimatskih promjena, preko očiju na leđima, koja hrani sumnju u suživot, sve do samosaželjenja naroda u cjelini, pojedničano branitelja koji zaslužuju čast i hvalu. Na ovo posjednje bi dodao kako sam i sam bio njihov pripadnik, a u tome nema časti, ni slave ni hvale. Često zaboravljamo da je obrana domovine jedinstvena i neprikosnovena dužnost, svakoga od nas i ništa više. Nadalje, u pjesmi ”Poznajemo li hrvatski ” Knežević se poigrava sa hrvatski mi drugim riječima, ukazujući svjesno ili nesvjesno kako Hrvati, zagovarajući čistoću jezika, stoljećima drugima prepuštaju riječi, sintaktu i semantiku. Dvadesetak pjesama Knežević posvećuje i ljudima s kojima dijeli nesto zajedničko i zahvaljuje im se na svoj pjesnički način. Neobična želja i nastojanje pjesnika je potvrditi se u drugima i kroz druge, kao i bjeg od samoga sebe, od samoće kojoj umjetnici privremeno pribjegavaju, što u Kneževićevim pjesmama ima miris pobjede. U cijelini dominira moderan stih, podložan rimi, uočava se nepravilna struktura kod određenog broja pjesama, ispunjena idejno i intelektualno ” – istaknuo je u svom obraćanju recenzent Krešimir Marjanović

Stihove iz zbirke kazivala je Maja Lasić, a na gitari je stihove pratio Josip Pjevac. Promociji zbirke nazočila je i Marina Kljajo – Radić predsjednica udruge hrvatskih književnika Herceg – Bosne.

Sam autor zahvalio se svima koji su se odazvail na promociju knjige, kao i svima koji su pomogli da ova zbirka ugleda svijetlo dana.
Medijski pokrovitelj događaja je Čapljinski portal.

U nastavku vam donosimo i jednu pjesmu iz zbirke ”U iščekivanju sunca”

Zdravko Jakiša | ČA::portal

Napetost i neizvjesnost

Mrak

Osjećaš li mrak
ovaj zrak što ga nožem režeš,
tu omču oko vrata što je stežeš

osjećaš li možda tišinu,
što ispunja tu pustu prazninu

i nadu sto se rasipa ko prah

prijatelju
osjećaš li strah