FOTO: Predstavljamo područne škole – PŠ Svitava

Novinarska sekcija koja radi i djeluje u centralnoj školi Višići, a vodi je knjižničar Igor Beno, ovih je dana marljivo skupljala podatke i obilazila područne škole koje su pod okriljem “Lipanjskih zora”. Ova osnovna škola okuplja većinu naselja čapljinske općine s lijeve strane Neretve, pa su tako u njenom sastavu Bobanovo Naselje, Šuškovo Naselje, Domanovići, Čeljevo, Gnjilišta, Dračevo, Svitava i Višići. Ova sekcija radi “punom parom” i piše o raznim temama, koje objavljuje na školskoj internet stranici, školskom časopisu “Dječji san”, a njihovi se radovi nalaze i u suradničkom časopisu “Cvrčak”. Stoga je uredništvo našega portala odlučilo popratiti rad ove sekcije, te ćemo vam danas donijeti prilog o područnoj školi u Svitavi, koju je novinarska sekcija posjetila na Dan žena, odnosno 8. ožujka 2018. Što su zabilježili i fotografirali, pogledajte u nastavku teksta.

Josip Menalo i Nikola Obad (novinarska sekcija)

Na Dan žena, povodom obilaska naših područnih škola posjetili smo PŠ Svitava, te smo napravili reportažu o toj školi i prikazali školski film “Jerkine nove čorape”.  Svitava je smještena u podnožju brda Budisavina i pored akumulacijskog jezera, te je poznata po Hidroelektrani Čapljina koja je u sustavu EP HZ Herceg-Bosne. U neposrednoj blizini ove čuvene elektrane koju smo nedavno imali priliku obići, nalazi se i PŠ Svitava. Škola u Svitavi je najudaljenija od CŠ Višići i put do nje je najgori, ali to ne sprječava učiteljice, Željku Barišić i Elicu Marjanović, da svakodnevno dolaze na posao. Tko često putuje tim putem, nekako se i navikne.

Ova škola sagrađena je početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, a prije izgradnje sadašnje škole djeca su pohađala staru školu od koje su sada ostale samo ruševine. Danas ovu školu pohađa tek 15 učenika u pet odjela za razliku od prije kada ju je pohađalo mnogo više učenika, jer kako svi znamo, broj djece i stanovnika u našim se krajevima smanjuje, a mnogi se sele i u Čapljinu.

Kada smo učiteljicu Elicu pitali gdje joj je ljepše raditi, u PŠ Šuškovo Naselje, gdje je prije radila, ili u Svitavi, ona je nakon podužeg razmišljanja rekla da joj je bilo dobro u obje škole, ali se ipak na kraju odlučila za Svitavu, jer je stekla nova poznanstva od učenika i roditelja, a svidio joj se i okoliš, odnosno sam smještaj uz jezero.

Također valja spomenuti da učiteljica Željka u PŠ Svitava radi već 11 godina i vjerovatno je jedna od učiteljica s najduljim radnim vijekom u jednoj područnoj školi. Učiteljice su nam se pohvalile odličnim uspjesima učenika, sudjelovanjima na brojnim natjecanjima te odličnom suradnjom s roditeljima čemu svjedoči veliki prometni znak napravljen od drveta kojeg je napravio učenik uz pomoć svojih roditelja i svog djeda stolara. Osim toga, vidjeli smo dosta zanimljivih uradaka i panoa.

Iako škola nije toliko stara, ipak ne bi loše bilo malo je obnoviti jer vidjeli smo da uvjeti nisu najoptimalniji. No unatoč tome, učiteljice nalaze načina da se izbore i da nastava ne trpi.

Učiteljice su također organizirale likovnu i dramsku sekciju. Kako su nam rekle, one zajedno s djecom idu na brojne izlete po Svitavi, a jedan od učenika nam je rekao da ovog proljeća planiraju ići u obilazak Svitave. Nakon razgovora s učiteljicama, željeli smo intervjuirati nekog od učenika. Dobrovoljno se javio učenik 5. razreda, Anđelo Šutalo. Anđelo nam je rekao da mu je najdraži predmet matematika i da je ove školske godine zajedno sa svojim prijateljicama iz razreda, Lanom Obradović i Tinom Obradović, sudjelovao u natjecanju iz matematike gdje su ostvarili vrlo dobre rezultate. Osim što je odličan učenik, on je i odličan nogometaš. Na pitanje veseli li se prelasku iz PŠ Svitava u CŠ Višići, odgovorio je da se veseli i rekao je da bi se rado pridružio novinarskoj ili dramskoj sekciji. U ugodnom druženju vrijeme je brzo prošlo, a nakon toga smo prikazali film, još malo porazgovarali s učenicima i učiteljicama koje su nas lijepo ugostile i počastile. Nakon toga smo se zadovoljni vratili kući obogaćeni za nove spoznaje.

Ukoliko nekoga zanima još na sljedećem linku možete pročitati još neke druge informacije: http://oslipanjskezore.visici.com/ps-svitava/