FOTO: Predstavljamo naše škole – PŠ Dračevo

Za predzadnju stanicu, odnosno područnu školu ostavili smo Dračevo, koju su ispred novinarske sekcije OŠ “Lipanjske zore” posjetile Marina Valjan i Nikolina Limov. Ovo je škola s dosta dugom tradicijom i povijesti, koja je početkom 21. stoljeća obnovljena. Naime, zgrada stare škole je izgorjela, pa je izgrađena nova. U nastavku teksta pogledajte i pročitajte što su zabilježile učenice novinarske sekcije.

Marina Valjan i Nikolina Limov (novinarska sekcija)

Naša novinarska sekcija nastavlja sa svojim aktivnim radom. Ovoga puta posjetili smo PŠ u Dračvevu. Učiteljice Katarina Juko i Olivera Šimović su nas lijepo i srdačno dočekale te su nam dale neke zanimljive podatke. Škola je napravljena 2003. godine nakon što je zgrada stare škole izgorjela u požaru. Škola u Dračevu postoji još od 1902. godine, a prvi učitelj bio je Frano Koletić. Prije Olivere i Katarine u školi su radili Ilija Cvitanović i Janja Menalo. Ovu područnu školu trenutno pohađa 18 učenika raspoređenih u 5 razreda u dvije kombinacije. U prvom razredu je troje učenika, drugi razred broji četvero, treći razred jedno, četvrti razred sedam i peti razred troje učenika. Učiteljica Katarina predaje prvom i četvrtom razredu, a Olivera drugom, trećem i petom. Kada je Katarina počela raditi (2012./2013.) bila je jedina učiteljica i tada je u 4 razreda bilo 12 učenika. Iduće godine dolazi Olivera i od tada su njih dvije u PŠ Dračevo. Katarina je još radila u PŠ Bobanovo Naselje od 2005./2006. godine.

Nastava počinje u 8:00, a završava u 11:30 h. Vannastavne aktivnosti održavaju se prije 8:00 h. Učenici ostvaruju odlične uspjehe. Ove i prošle školske godine Petra Bunoza osvojila je 2. mjesto na školskom natjecanju iz matematike. Današnja učenica 6. razreda u CŠ Višići Antea Prnjić osvajala je druga mjesta u krasnoslovu i matematici.

Zahtjevno je raditi u kombiniranim odjelima, a još je teže raditi kada škola nema centralno grijanje. Naime, škola je mala i ima svega dvije učionice, zbornicu, kuhinju i WC. Unatoč tome što je škola relativno nova, još se uvijek griju na drva. No to ne sprečava vrijedne učiteljice i marljive učenike u stvaranju jedne lijepe radne i druželjubive atmosfere koju smo imali priliku vidjeti po dolasku u školu. A tu su i brojni panoi i plakati gdje se vidi njihova maštovitost i kreativnost. Ispred škole je lijepo sportsko igralište, a budući da je ova zgrada na uzvisini, odatle se pruža lijep pogled na okolna sela i rijeke Krupu i Neretvu te mostove preko njih kuda je nekada prometovao čuveni vlak “Ćiro”.

Nažalost, događalo se da u noći izgrednici oštete školu, polupaju prozore ili slično, pa je taj problem riješen ugradnjom sigurnosnih kamera, tako da je PŠ Dračevo jedina naša škola koja ima sustav kamera.

Popričali smo i s nekim od učenika. To su Mile Bulum, Gordana Bulum i Ivana Malovoz, svi učenici petog razreda. Rekli su nam da im se škola jako sviđa, vole svoje učiteljice i prijatelje, i da ne bi nikada otišli iz svoje škole. Mile voli nogomet i trenira, navijač je Barcelone, a kad naraste volio bi igrati za Barcelonu ili PSG. Najdraži predmet mu je likovno, a najgori matematika. Voli gledati filmove, a posebno horore. Lanin najdraži predmet je matematika, a Ivanin hrvatski. Obje bi htjele biti pjevačice, a uzor im je Violeta.

Dolazak u Dračevo i odlazak omogućio nam je privatni vozač, a to je naš jedan ravnatelj Đure Raguž. Ovim putem mu se zahvaljujemo na besplatnoj vožnji.

I što još reći, ako još niste, onda obavezno posjetite PŠ Dračevo, jer ćete štošta lijepo vidjeti, a dočekat će vas ljubazne učiteljice i dragi učenici ili pogledajte na linku: http://oslipanjskezore.visici.com/ps-dracevo/. Ukoliko ne možete posjetiti školu, onda pogledajte fotografije koje smo vam pripremile, a koje vas samo djelomice mogu uvesti u čari PŠ Dračevo.

Tekst i foto: oslipanjskezore.visici.com