U četvrtak navečer je u Hutovu blatu izgorjelo desetak hektara zaštićenog područja parka prirode. Požar su vatrogasci stavili pod kontrolu u petak u jutarnjim satima. Izgorjela je trska i niska vegetacija. Nadležne službe su izrazile sumnju da su požar podmetnuli stočari kako bi stvorili područje za ispašu stoke. Činjenica je da je zadnjih godina postala ”normalna pojava” da Hutovo blato gori u ovo doba godine.

Treba nas očito podsjetiti da se ovaj park prirode smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe, a iznimno je bogato i biljnim vrstama. Teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, s nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.

Međunarodni Savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. godine Hutovo blato u listu međunarodno važnih staništa ptica. Potom je 2001. Park prirode Hutovo blato upisan u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registriran je pri UNESCO-vom direktoratu u Parizu.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija koje smo napravili danas iznad opožarenog područja a i ostatka parka dok ga još uvijek imamo.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>