Kako piše radio-capljina.com, Udruga mladih sela Dračevo “Hercegovac” dvodnevnom manifestacijom obilježila je 143. obljetnicu Hercegovačkog ustanka. Prvog dana manifestacije (16. lipanj) Hercegovačkog ustanaka održana je biciklistička utrka na ruti Dračevo-Struge-Čapljina-Čeljevo-Dračevo. U kategoriji cestovnih bicikala pobijedio je Toni Zorić, a u kategoriji brdskih bicikala najbrži je bio Miloš Bodiroga. U nedjelju, drugog dana manifestacije (17. lipanj), održano je natjecanje u skokovima s Kule u rijeku Krupu, nakon neizvjesne borbe najbolji je bio Jure Pavić iz Metkovića.

143. obljetnica Hercegovačkog ustanka okončana je domoljubnom poezijom. Hercegovački književnici i ljubitelji poezije u okviru pjesničke večeri “Munja od Gabele” odali su počast herojima Hercegovačkog ustanka, ali i vitezovima našeg doba. Dušan Musa, novinar RPČ večer poezije otvorio je pjesmom “Munja od Gabele” Augusta Šenoe, kojom je ovaj poznati hrvatski pjesnik opisao početak Hercegovačkog ustanka. Zatim je iz opusa hercegovačkih pjesnika niz Krupu i Neretvu potekla poezija našeg suradnika Ive Raguža, Jelene Bender, Joze Jakiše, Marka Tokića, Ivana Vrljića, Marine Kljajo, Stanka Krnjića, Srećka Marijanovića, fra Miljenka Stojića, Dragana Ivankovića, Ljube Krmeka, Marele Jerkić Jakovljević, Marija Kneževića i Borisa Njavre. Nagradu za najbolju pjesmu dobio je profesor Marko Tokić.
U ambijent pjesničke večeri “Munja od Gabela” na Kulini uklopila se i grmljavina, međutim kiša je zaobišla Dračevo, pa su pjesnici i posjetitelji nastavili druženje uz brudet. Inače, cilj manifestacije obilježavanja Hercegovačkog ustanka je spriječiti zaboravljanje prošlosti i događaja koji su od istinske važnosti za povijest Hrvata u Bosni i Hercegovini, a među takve događaje sigurno spada i Hercegovački ustanak.

Tekst i foto: radio-capljina.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>