Piše: oslipanjskezore.com/Daniela Kajtazi (8. a)
U Osnovnoj školi “Lipanjske zore” Višići, dana 7. prosinca 2016. u 15:00 h nastupili su glumci iz HNK Mostar s predstavom “Božićna zbrka frka” koja je oduševila naše najmlađe učenike. Glumci Sanda K. Soldo, Dragana Matrak i Igor Gudelj zabavili su oko 90-ak učenika i 15-ak djelatnika. Autor i redatelj ovoga djela je Sanda K. Soldo. U nastavku članka doznati ćete nešto više o HNK Mostar i njegovom djelovanju, a za te informacije pobrinula se školska novinarska sekcija koja će od sada aktivno pratiti sva zbivanja vezana za školu.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru utemeljeno je 22. rujna 1994. godine, a to je prvo profesionalno kazalište hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. HNK Mostara danas ima 25 djelatnika, te djeluje u novo izgrađenim prostorijama Male kazališne scene. Oni rade predstave za odrasle, teenager-e, a ponekad i za malu djecu.
 RAZGOVOR SA SANDOM K. SOLDO 
1. O ČEMU GOVORI PREDSTAVA?
– Predstava govori o Božiću, a posebno o širenju ljubavi i opraštanju, a ne mržnji pogotovo u ovo Božićno vrijeme.
2. ZA KOJI UZRAST JE NAMIJENJENA OVA PREDSTAVA?
– Ova predstava je namijenjena za učenike do petog razreda.
3. KAKO JE GLUMITI I JE LI VAŠ ŽIVOT DRUGAČIJI?
– Pa, mnogo se razlikuje. U tome je stvar, jer ti ako se baviš glumom moraš imati poseban dar od Boga i ljubavi za taj posao i mnoštvo drugih stvari koje ”obični ljudi” ne žele imati, jer je to vrlo zahtjevan posao i traži mnogo muke i strpljenja.
4. KOLIKO SE PRIPREMATE ZA PREDSTAVE?
– Za predstave namijenjene odraslim osobama kao npr. predstave o knjigama Williama Shakespeara potrebno je do 2 mjeseca, a za ovakvu vrstu predstave do 20 dana.
5. KOLIKO DUGO RADITE KAO GLUMAC?
– Ja radim od 1977. godine, zapravo cijeli život. Ubrzo bih trebala u mirovinu, ali glumci nemaju mirovine, oni rade cijeli životni vijek.
6. DA LI PRED SVAKI NASTUP IMATE TREMU?
– Ja osobno ne znam što je trema, ali prije izlaska imam neku vrstu uzbuđenja što ne spada u tremu. Neke moje kolege imaju tremu što je i normalno.
7. DA LI SE BAVITE NEČIM DRUGIM VAN GLUME?
– Pa ne, mi smo profesionalni glumci. Mi nemamo vremena za druge aktivnosti jer gluma sadrži glazbenu umjetnost, likovnu umjetnost, tj. scenografiju, plesnu scenu i književnost. Teatar se događa u onome trenu kada izađete na scenu.
Zahvaljujemo se našoj Sandi na odvojenom vremenu i HNK-u Mostar za prenošenje Božićnog duha na djecu i na poučnoj priči. Ako želite pročitati nešto više o njima, posjetite sljedeći link: www.hnkmostar.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>