Da privatizacijske priče i u Hercegovini mogu imati i sretan kraj, primjer je farma krava „Vita Vi“ d. o. o. iz Višića kraj Čapljine. Imala je farma u poraću, svojih uspona i padova, međutim u zadnjih šest godina za nju se rijetko čulo.

Žitelji sela oko Višićke kasete, šetači nasipima oko Hutovog blata, uočili su veliku promjenu, prostrani posjedi farme od oko 350 hektara, odjednom su se počeli obrađivati. Od Tomislava Pavkovića Šišovića, direktora i suvlasnika Farme krava „Vita Vi“ d. o. o., ovih dana doznali smo da je nabavljena samohodna mikserica njemačke tvrtke „Silokong“ jedinstven stroj u BiH, vrijedan 320.000 KM!

Predstavljajući stoj Pero Gnjidić, konzultant za hranidbu preživača u firmi „Sano“, koja je njegov dobavljač, kaže: „To je najsuvremenija tehnologija za pripremu hrane za preživače za goveda, za mliječne krave, junad. Radi se o samohodnoj prikolici s vlastitim pogonom, tehnologija je najprihvatljivija za preživače, jer podrazumijeva kompletno izmiješan obrok. Sve komponente koje ulaze u obrok za mliječne krave stavljaju se u stroj, u miješalicu, sjeckaju se na poželjnu, optimalnu dužinu i miješaju tako da se na kraju dobije obrok koji je kompletno izmiješan i krava u svakom zalogaju uzima sve komponente tog obroka“, pojašnjava konzultant Gnjidić, te razlaže: „Znači, ako krava dođe 10 ili 12 puta na hranidbeni stol, hraniti se, ona kod svakog hranjenja u svakom zalogaju, ima sve komponente. To je s obzirom na fiziologiju krava kao preživača, najbolji i najprihvatljiviji oblik hranjenja. Drago nam je da je ova vrhunska tehnologija stigla na ovu farmu. Ovo je prvi stroj ovakvog tipa, kao samohodna mikserica, koji je došao u Bosnu i hercegovinu od strane Silokinga. Mi imamo nekoliko strojeva ovoga tipa isporučenih do sada u Hrvatskoj, samohodnih i veliki broj onih koji su vučeni, za koje treba traktor da ih pogoni, ovo je stvarno jedna vrhunska tehnologija“, konstatira Gnjidić, te predstavljajući proizvođača, dodaje:

„Siloking je kompanija iz Bavarske, firme Mayer, koja je najveći proizvođač mikser prikolica na tržištu Njemačke prisutna je na svim kontinentima. Ovu vrhunsku tehnologiju, pravo je zadovoljstvo vidjeti i ovdje u Hercegovini“.

„Zahvaljujući ovom stroju, jedan čovjek može za osam, devet sati obaviti cijelu ishranu za ovu farmu, bez napora, bez opterećenja, s tim da svaka životinja dobije odgovarajući obrok“, ističe, direktor Tomislav Pavković Šišović uz konstataciju: „Moramo ići u korak s vremenom, usvajati nove tehnologije, jedino tako možemo unapređivati proizvodnju.“

Da direktor Pavković Šišović zna što govori dovoljan je samo jedan podatak, od 2012. godine, od kada je tvrtka „Šišović“ iz Rakitna ušča u vlasničku strukturu, farma u Višićima je proizvodnju mlijeka s 3.000 litara dnevno, podigla na 12.000 litara!

Dušan Musa, radio-capljian.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>