FOTO: Dani kruha u centralnoj školi Višići, PŠ Čeljevo i PŠ Domanovići

Učenici naše centralne škole kao i područnih škola iz Domanovića i Čeljeva zajedno s učiteljicama obilježili su manifestaciju Dana kruha unutar svojih škola.

Dani kruha su poseban dan. To je dan kad izričemo zahvalnost za sve plodove zemlje. Ni sami nismo svjesni koliko smo bezobrazni prema pecivu, kruhu, tj. prema hrani. Mnogo nam puta ostane višak hrane koje bacamo u smeće ne znajući koliko time griješimo. Netko nema ni komadić kruha, a dao bi sve da ga ima. Danas u svijetu svi sami možemo napraviti razne vrste specijaliteta kao npr. kruhove, peciva, kolače… Brašno je glavna namirnica. Ako u svom domu imamo brašno, bogati smo. Prema tome zaključujemo da je kruh blago svijeta.

Ove godine zahvalu za plodove zemlje, tj. za Dane kruha smo obilježili 19. listopada u dvorištima naših škola u VišićimaČeljevu i u Domanovićima. Učiteljice Ksenija BrajkovićŽana BlaževićMara DadićMarija DokoRužica Vrankić (CŠ Višići), Sanela PuljićŽeljka MusulinDraženka DadićMirjana Marinović (PŠ Domanovići), Irena KneževićSanja Dragičević i Renata Rakić(PŠ Čeljevo) su zajedno sa svojim odjelom prodavali razne vrste kolača, peciva, kruhova, voća, povrća pa i domaće proizvode kao što su ajvar, džem, orahovača, med, rakija, cvekla, krastavci… Osim njih mjesto u dvorištu centralne škole zauzeli su i naši najmlađi, vrtićani zajedno sa svojim tetama. Kako bi svi ti domaći proizvodi dobili blagoslov zahvalili smo župniku don Vinku Ragužu koji je kao i svake godine izdvojio vrijeme za dolazak na našu manifestaciju. U PŠ Domanovići to je učinio župnik don Gordan Božić, a u PŠ Čeljevo don Tomo Ljuban.

Uoči Dana kruha u centralnoj školi održana je i mala priredba koju su organizirale učiteljice i gdje su učenici recitacijom, glumom i pjesmom uveličali proslavu. U PŠ Domanovići literarna sekcija pod vodstvom nastavnice Marine Galić recitacijama je i izradom panoa također dala svoj doprinos ovoj značajnom događaju. Sve u svemu, Dani Kruha  u našim školama prošli su uspješno.

Nikolina Limov (Novinarska sekcija, oslipanjskezore.visici.com)