FOTO: Čapljinski slikar Ernesto Markota oduševio radovima na Božićnoj izložbi u Vitezu

U galeriji AC Ovnak Vitez održana je Božićna izložba obogaćena djelima umjetnika iz Čapljine i djelatnika OŠ “Lipanjske zore” Višići Ernesta Markote. Izložba slika otvorena je svečano u  četvrtak, 14. prosinca 2017. Uz veliki broj zvanica i gostiju, izložbu je otvorio direktor poduzeća “Ovnak” i “CM” Drago Kafadar, koji je izrazio zahvalnost prvenstveno svim umjetnicima-slikarima, čiji su trud i zalaganje vidljivi na svakom djelu.

Fra Marko Kepić, koji je dobrim dijelom i zaslužan za izložbu slika, u svom kratkom obraćanju prenio je zvanicama poruku duhovnosti i Božića te svoj osvrt na izložbu:
“Naša je česta konstatacija, kako je u ovom svijetu sve komercijalizirano. Ta naša tvrdnja je uglavnom točna, ali ovaj događaj u ovom prostoru ipak je do kraja ne potvrđuje. U prostoru u kojem bismo baš očekivali neku blagdansku akciju – mi smo ovdje zbog nečeg drugog. Kao da nam sve ovo govori da je čovjek ipak tragalac za višim, za onim vječnim.
Prostor koji je ograđen bijelim zidom, u koji smo se zbili, kao da bismo htjeli zamišljati da nas on opet odvaja od svega, ali ipak on nosi slike i s druge strane i biva samo kulisa i tako mi ostajemo dio ovog svijeta i u tom svijetu tragaoci za vječnim.”
Na zidu, unutra i izvana, su dijela različitih umjetnika, sudionika kolonije u Vitezu, koja nam pomažu da naš pogled duha plovi dalje, traga i nikad se ne miri s prosječnošću.
Ova blagdanska izložba je obogaćena djelima umjetnika iz Čapljine – Ernesta Markote. Koji nas kroz svoja djela vodi čitati početak Lukina evanđelja – pisca Isusova djetinjstva. Za Ernesta možemo reći da je mladi umjetnik velike stvaralačke energije i prodorne intuicije koja mu omogućava gledanje i onoga što nije „pri vidu“, a što na različite načine određuje ljudsko djelovanje. To što nije „pri vidu“ učiniti vidljivim i dati mu oblik očite nazočnosti cilj je koji si je umjetnik postavio. Ove slike snažnog kolorita pomažu našem pogledu čitati ove događaje evanđelja na jedan živ, razigran i uzvišen način. Novina ovog događaja u Ernestovom izražaju je i mistično plavetnilo, koje je tako veličanstveno zaogrnulo događaje Utjelovljenja.
“Želja ove izložbe je da priskoči u pomoć našem duhu, koji plovi u svakodnevnici, stalno traga i traži odgovor na mnoga pitanja – da u ljepoti kolorita čita događaje – u kojima Bog ulazi u naš svijet i živi odgovor.” istaknuo je fra Marko Kepić.
Svi koji žele posjetiti izložbu, mogu doći i pogledati istu svakim radnim danom od 8:00-16:00 h i subotom od 8:00-14:00 h do 06. siječnja 2018. godine.
radio-capljina.com