Ovo je jedna od najvažnijih izmjena predviđenih novim zakonom o kojem je danas vođena javna rasprava u zgradi Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

Zakon je već prošao parlamentarnu proceduru u formi nacrta i po zaključcima oba doma Parlamenta FBiH, zaduženi su predlagač, Vlada FBiH, i povjerenstva da provedu javnu raspravu u predviđenom roku od 60 dana.

Građani su se dosad vezali za centre s boljom medicinskom uslugom i tamo se odlučivali za rađenje djece. Onda bi, prema zakonu koji je na snazi, automatski bili primorani da tu vrše upis svoje djece. Ovaj zakon donosi tu promjenu da će svi građani rodne listove moći vaditi u općinama prebivališta i neće morati ići desetine ili stotine kilometara da dođu do osnovnog dokumenta, izjavio je Almedin Aliefendić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i predsjedavajući Odbora za pravdu, opću upravu i lokalnu samoupravu u Domu naroda.

Druga novina je da rok važenja ovog dokumenta neće biti ograničen na šest mjeseci, kao što je sada slučaj.


hercegovina.info/FENA

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>