Facebook zapravo uništava društveni život

Zbog društvenih mreža postajemo sve osamljenijima? Znanstvenici tvrde da od tehnologije, koja prijeti prevlašću nad našim životima, bivamo ‘manje ljudima’. Nazivaju ga ‘društvenom mrežom’, no čini se da Facebook sve više postaje upravo suprotno – fenomen koji vodi otuđenju, antidruštvenom ponašanju. Znanstvenici tvrde da od tehnologije, koja prijeti prevlašću nad našim životima, bivamo još osamljenijima i ‘manje ljudima’.

Profesorica Sherry Turkle , s američkog Instituta za tehnologiju Massachusetts, čak inzistira na tome da je uporaba društvenih mreža neka vrsta ‘modernog ludila’.

“Facebook i slične mreže doista nas mogu dovesti do ludila, patološkog ponašanja kojemu sam nazočila i na pogrebu, na kojem su ‘žalobnici’ tijekom ceremonije na iPhoneu provjeravali i slali poruke svojim ‘prijateljima’”, konsternirana je prof. Turkle.

Naime, u Americi su sve glasnije skupine koje zagovaraju što manju uporabu Facebooka i Twittera, predvođene profesorom Williamom Kistom sa Sveučilišta u Ohiju. Istodobno, zagovornici društvenih mreža ističu i brojne prednosti, poput komunikacije s onima koji su daleko od nas.

Jedan 16-godišnjak iz Arkansasa optužio je majku za klevetu na njegovoj Facebook stranici. Zatražio je od suda da zabrani majci bilo kakav kontakt s njim.

Kako piše MSNBC.com, dječak tvrdi da mu je majka hakirala Facebook profil, promijenila lozinku te čak objavila nekoliko informacija koje su ga oklevetale.

To je učinila nakon što je saznala da je njezin sin vozio 95 milja na sat jer je bio ljut na svoju djevojku.

“Smatram da imam zakonsko pravo pratiti online aktivnosti svog sina”, kaže majka Denise New.

Tužitelj Todd Turner nije žalio komentirati ovaj slučaj zbog toga jer je riječ o maloljetniku, no majka Denise bi mogla biti optužena za uznemiravanje. Ona je ipak priznala da je čitala objave na sinovljevu Facebook profilu.

“Ostao je logiran na mojem računalu. To nije isto kao da sam ukrala njegov laptop”, rekla je ona, dodajući da ako je proglase krivom, da će to značiti početak sezone lova na roditelje.

 

visici.com|net.hr