Najveća svjetska društvena mreža Facebook u srijedu je predstavila promjene u postavkama privatnosti svojih korisnika zbog koje se posljednjih nekoliko tjedana našla na meti brojnih kritika. Glavna je novost, kako je na novinskoj konferenciji objasnio direktor Facebooka Mark Zuckerberg, što će korisnici imati veću kontrolu nad privatnim detaljima kojima je popunjen njihov profil, a time i nad svojom privatnošću.

Prednost novih pravila je mogućnost da član Facebooka u potpunosti zabrani aplikacijama korištenje svojim osobnih informacija.

Podešavanje Facebook postavki do sada je bilo vrlo komplicirano prosječnom korisniku. Ukoliko ste htjeli ograničiti pristup svojim podacima te povećati privatnost, Facebook je od vas tražio da pojedinačno izmijenite i do desetak postavki.

Od sada će postojati ‘jedna velika kontrola’ kojom će korisnici odlučiti koliko svojih podataka žele podijeliti s javnošću. Znači, korisnici će moći namjestiti tko će sve vidjeti podatke na njihovom profilu – prijatelji, prijatelji prijatelja ili svi na Facebooku.

Novost je i mogućnost potpunog isključivanja personaliziranih sadržaja. Ukoliko ste na nekoj internetskoj stanici naišli na zanimljiv sadržaj te pored njega kliknuli na ‘Like’, vaši prijatelji više neće to vidjeti na vašem Facebook zidu.

Promjene u pravilima privatnosti Facebook je predstavio nakon što je zanemarivanje privatnosti korisnika doseglo kritičnu granicu. Prema brojnim anketama u SAD-u, više od polovica ispitanih izjavila je kako će napustiti Facebook i ‘ugasiti’ profil ukoliko se nešto ne promijeni.

Zanimljivo je i kako je Google objavio da je u posljednjih nekoliko tjedana među traženijim pojmovima bilo upravo ‘kako ugasiti Facebook profil’.

izvor: jutarnji.hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>