1511081_928325147186664_6605227931983945294_nU Hutovu blatu na redovitom zimskom prebrojavanju evidentirano je 23.405 ptica. Najviše je liski – 16.628, slijede patke – 5353 pa koromani i druge močvarice. U odnosu na prošlu godinu ptica je manje za oko 5000 za što Josip Vekić, voditelj Službe zaštite okoliša Parka prirode Hutovo blato, ima objašnjenje:

– Krajem prošle godine pa do sredine mjeseca veliki dio Svitavskog jezera, odnosno Donjeg blata, bio je zaleđen. To je potjeralo dio ptica, kaže Vekić. Uz zaštitare Parka prirode i članove Društva “Naše ptice”, u prebrojavanju na čapljinskom području bili su uključeni i članovi LD “Galeb” i NVO. Dražen Kotrošan voditelj brojenja, kaže:

– Već desetak godina obavljamo zimsko prebrojavanje ptica u Hutovu blatu. U posljednje dvije godine situacija je bolja nego ranije, ptica je više. Poboljšana je situacija i u pogledu krivolova, smanjen je zahvaljujući zalaganju rendžerske ekipe s Josipm Vekićem. Kad je riječ o prebrojavanju ptica u BiH, Kotrošan naglašava:

– Od 2004. naše društvo koordinira projekt. Tradicija promatranja ptica u BiH u odnosu na zemlje u okruženju koje su imale na stotine aktivnih promatrača, nije postojala. Cilj nam je bio razvijati mrežu promatrača i suradnika. Mogu reći da smo svake godine brojniji, otvaramo nova područja i nove vodotoke uključujemo u projekt brojenja ptica. Kao posebnost prebrojavanja Vekić izdvaja:

– Evidentirali smo dva orla ribara, bjelorepana ili štekavca. I ranije je dolazio, ali sada smo uočili dvije ptice, mladu i stariju. Cijelu zimu su na Donjem blatu, love liske i ribu. Bilo bi na drago da se trajno nasele. Prvi rezultati brojenja na razini BiH bit će poznati krajem mjeseca. Kad je riječ o Hutovu blatu, kapacitet je 50.000 ptica, sada je polovično “popunjeno”. to je znatno bolje nego prije 3-4 godine kada je broj ptica pao na 7-8 tisuća.

Dušan Musa/Večernji list

Komentari (1)

  • podgoran

    Lipo je znati da se pazi na prirodu, i da ima ploda! Ako se broj ptica povećava to je dobar znak! Inače, prvi put čujem za orla ribara.. nisam znao da ‘ribare’ 🙂

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>