U OSLO Telenor Areni večeras se održala finalna večer ovogodišnjeg, 55. Eurosonga, na kojoj, nažalost, nisu nastupale naše predstavnice, skupina Feminnem. U natjecanju za najbolju pjesmu Europe sudjelovalo je 25 zemalja, a u glasanju, odnosno televotingu je sudjelovalo njih 42 koje su izabrale pobjednika ovogodišnjeg Eurosonga.

Baš onako kako su kladionice i predvidjele, pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu i 246 bodova odnijela je mlada Njemica Lena s pjesmom “Satellite”, te tako iza sebe ostavila drugoplasiranu Tursku, grupu maNga s pjesmom “We Could Be the Same”.

Naši susjedi Srbi i njihov Milan Stanković našli su se na 13. mjestu dok je bosanskohercegovački predstavnik Vukašin Brajić osvojio 17. poziciju. S obzirom da se hrvatske predstavnice, Feminnemke, nisu plasirale u finale, Hrvatska je sudjelovala samo glasanjem, a one najznačajnije bodove, kao što se to i očekivalo, dali smo Bosni i Hercegovini, Srbiji te maksimalnih 12 bodova Turskoj.

Večeras su redom nastupali: Azerbejdžan, Španjolska, Norveška, Moldavija, Cipar, Bosna i Hercegovina, Belgija, Srbija, Bjelorusija, Irska, Grčka, Velika Britanija, Gruzija, Turska, Albanija, Island, Ukrajina, Francuska, Rumunjska, Rusija, Armenija, Njemačka, Portugal, Izrael te Danska.

Prva večeras nastupala je Safura, predstavnica Azerbajdžana koja je otpjevala pjesmu “Drip Drop”. Lijepa Safura, bila je, prema mišljenju mnogih, favoritkinja večeri, ali na kraju je ipak spala na 5. mjesto.

Španjolci zbog Jimmyja Jumpa nastupali dva put

Nakon Azerbajdžana na pozornicu se popeo Španjolac Daniel Diges čiju smo pjesmu “Algo pequenito” danas imali priliku prvi puta čuti, s obzirom da se Španjolska, kao zemlja “Velike četvorke”, kao i svake godine plasirala direktno u finale. 

Cjelokupni dojam Španjolskog predstavnika, dodatno je pokvario Jimmy Jump, popularni Katalonac koji ima naviku “utrčavati” na sve veće događaje, zbog kojeg je Španjolac svoju pjesmu morao otpjevati još jednom, bez smetnji.

http://www.youtube.com/watch?v=cqoMfgSeXcA

Naime, 36-godišnjak je dosad svojom pojavom pokvario mnoge događaje među kojima su najznačajniji oni kada je na  finalu SP-a u Portugalu 2004. godine bacio Barceloninu zastavu na Luisa Figa i potom zaogrnut u Barceloninu zastavu otrčao sve do vrata i zabio se u mrežu, Rogeru Federeru u finalu Roland Garrosa pokušao je navući na glavu katalonsku kapu, trčao je i stazom formule 1, prekinuo nekoliko el clasica, kao i nekoliko finala i polufinala Lige prvaka.

Baš poput Španjolaca, večeras je po prvi puta nastupao i predstavnik zemlje domaćina, Norvežanin Didrik Solli-Tangen s pjesmom “My Heart Is Yours” koja više zvuči kao himna, a ne pjesma Europe. Mladom Didriku zasigurno nije u korist išla niti koreografija, koje zapravo nije ni imao.

Nakon dvije poprilično dosadne balade, atmosferu u Telenor Areni, popravili su predstavnici Moldavije. SunStroke Project i Olia Tira otpjevali su pjesmu “Run Away”, koja se osim zvukom razlikuje od ostalih pjesma ovogodišnjeg Eurosonga – koreografijom, ali i energijom. 

Balada “Life Looks Better in Spring”, Jona Lilygreena and The Islandersa, predstavnika Cipra nije ostavila dojam na publiku, što i ne čudi s obzirom na monotonu melodiju i izvođača koji nije ponudio Europi ništa novo. Njihov prolaz u finale bio je pravo iznenađenje u drugoj polufinalnoj večeri, kada su ispale naše Feminnemke.

Vukašin Brajić posljednji na kladionicama, osvojio 17. mjesto

Bosanskohercegovački predstavnik Vukašin Brajić naše je susjede predstavio s pjesmom “Thunder and Lightning”. Iako mu se na kladionicama prognoziralo posljednje mjesto, Vukašin je ipak osvojio 17. poziciju.

Jedan od favorita prve polufinalne večeri, belgijski predstavnik Tom Dice na gitari je odsvirao i otpjevao pjesmu “Me and My Guitar”. Zgodni Tom, koji  je otpjevao pjesmu “Me And My Guitar”, nije pripremio nikakvu koreografiju, ali je svejedno dignuo publiku na noge, svojim izvrsnim glasom i pjesmom koja već na prvu “uđe u uho”. Osvojio je visoko šesto mjesto.

Srpski predstavnik, Milan Stanković, koji posljednjih dana puni američke medije svojom pojavom, otpjevao je Bregovićevu pjesmu “Ovo je Balkan”. Iako ne kotira pretjerano dobro na kladionicama, Stanković je osvojio 13. mjesto. 

Mjesto iznad BiH, pretposljednje na kladionicama, zauzeli su predstavnici Bjerorusije koji su svoje finale izborili u drugoj polufinalnoj večeri. Pomalo čudna petorka nazvana 3+2 sastoji se od sestara blizanki Alene i Ninel, a otpjevali su pjesmu “Butterflies”. Dok neke pjesme dignu publiku na noge, za bjelorusku baladu mogli bismo reći da je uspavala publiku.

izvor: index.hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>