Ekipa Čapljinskog portala obišla je jutros zajedno sa Vatrogasnom postrojbom poplavljena naselja diljem naše općine. Kiša koja neprestano pada te rast rijeka i podzemnih voda i dalje uzrokuju probleme u mnogim naseljima. Najkritičnije je u naseljima Gabela polje i Nerezi, odakle vam donosimo i fotografije.

 

U Gabela polju je za promet zatvoreno nekoliko ulica, koje su potpuno pod vodom, a zatvoren je i istoimeni granični prijelaz. Voda je u tri kuće u Gabela polju došla do samog praga, tako da su vlasnici već spremni za evakuaciju, a ako kiša i dalje nastavi padati bit će ugroženo i ostalih 60 kuća u Gabela polju.

Cijelo jutro pripadnici Vatrogasne postrojbe mještanima Gabela polja i Nereza razvozili su najophodnije namirnice za život, kruh, mlijeko i vodu. Isto tako, pomagali su mještanima u premještanju vrijednih stvari iz prizemlja na više katove.

Promet je obustavljen promet na regionalnim putevima Gabela Polje – Čapljina i Hutovo-Ravno

Ništa bolje stanje nije ni u Svitavi, gdje je ugroženo nekoliko kuća, a bili smo svjedoci kako iz jedne kuće voda izvire iz podruma. Ipak, u Svitavi su najugroženija poljoprivredna dobra, a skoro svi plastenici nalaze se pod vodom.

Kako doznajemo iz Službe za motrenje i obavješćivanje općine Čapljine protočnost Neretve u Mostaru povećana je sa 1050 cm na 1250 cm, što znači da će se razina vode do navečer povećati. Vodeni val se u Čapljini očekuje između 17 i 18 sati, no iz Službe ističu kako ovaj podatak nije zabrinjavajući za naselja u Čapljinskoj općini, a probleme bi mogao stvoriti u Metkoviću, gdje je jutros Neretva na 330 cm, 10 cm više nego sinoć, dok su na desnoj strani grada poplavne vode porasle za oko 6 cm.

Trenutni vodostaj rijeka u općini Čapljina: rijeka Krupa (Dračevo) 380 cm, Neretva (Dračevo) 407 cm, Neretva (Gabela) 346 cm, Trebižat (Humac) 316 cm, Bregava (Stolac) 104 cm

Također, obavijest za sve građane čije su kuće i dobra ugrožene vodama, da vreće napunjene pijeskom možete preuzeti i prostorijama Vatrogasnog doma u Čapljini.

Zahvaljujemo Zdravku i ekipi na fotografijama.

 

Zdravko Jakiša | ČA::portal

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>