e7GDvcE9_x188186289660908522_12_475_316_85_s_c1Dušni je dan. Na taj se dan Crkva sjeća svih vjernih mrtvih, a tradicija potječe iz 7. stoljeća.

Toga se dana u crkvama služe mise za sve duše umrlih vjernika. Prema tradiciji se na taj dan obilazi grobove pokojnika, premda se običaj, zbog toga što je svetkovina Svih svetih u većini zemalja i neradni dan, posjećivanja grobova premjestio i na 1. studenoga.

Datumska povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti. S tim u svezi, kao što je istaknuo papa Benedikt XVI., treba se upitati očekuje li uopće suvremeni čovjek vječni život ili vjeruje da to pripada već preživjeloj mitologiji. U našem vremenu, više no u prošlosti, čovjek je toliko zauzet zemaljskim stvarima da mu biva teško misliti na Boga kao protagonista povijesti i našeg života. Blagdan Svih svetih i Dušni dan mogu biti vrlo poticajni za razmišljanje o tome.

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>