Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je da se razmatra gradnja autoceste do Dubrovnika preko BiH. Cesta bi išla dubrovačkim zaleđem kroz Hercegovinu. U našoj zemlji zasada nemaju ništa protiv takve ideje, ali još je nejasno kako će se financirati njezina gradnja. Milanović je najavio intenziviranje razgovora s predstavnicima dviju vlada oko trase ceste te se nada kako bi se do polovice iduće godine pristupilo pripremi izvedbene dokumentacije. 
Novi mandatar za predsjedavatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podupire ovaj prijedlog.

“Mislim da je interes Hrvatske i BiH u ovom slučaju jednoznačan – susjedne smo države povezane dugom granicom i tržišno trebamo jedni drugima”, izjavio je Bevanda za HRT.

Za hrvatskog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatka Komadinu najvažnije je pitanje kako bi se nova trasa financirala. Smatra kako nije dobro da cestu financiraju samo hrvatski porezni obveznici. “Mislim da je zapravo cesta mora povezati dvije tri države, i služiti kao most”, kazao je.

Profesor Ivan Dadić s prometnog fakulteta u Zagrebu ideju smatra dobrom jer Hrvatska i BiH bez suradnje ne mogu riješiti prometnu infrastrukturu. “Mislim da bi to trebala financirati BiH, nema tko drugi, i to uz pomoć EU-a”, rekao je Dadić te dodao kako to za BiH ne bi trebao biti problem jer je riječ o kratkoj dionici.


HRT | Bljesak.info / ca.portal

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>