Završeno je kompletno asfaltiranje dionice regionalnog puta Gabela Polje – Gabela u dužini od nepuna dva kilometra. Međutim, urađena dionica je puno vrednija od dužine jer otklanja uska grla na putu za međudržavni granični prijelaz Gabela Polje i istoimeno naselje.

Govoreći o toj investiciji, dr. Smiljan Vidić načelnik općine Čapljina, je rekao:

“Svi jako dobro znamo da je rekonstruirani dio puta bio u jako lošem stanju. Iz godine u godinu krpanjem rupa održavan je u koliko-toliko prohodnom stanju, ali to nije bilo rješenje problema. Odlučili smo se na projekt vrijedan 740.000 KM, 500.000 KM smo dobili od GSM licencije, a ostatak izdvojili iz općinskog proračuna.” Rekonstrukcija prometnice naišla je i na veliko zanimanje mještana Gabele i Gabela Polja, koji su svakodnevno vršili svojevrsni inspekcijski nadzor. Bilo je i određenih problema oko izuzimanja zemljišta za potrebe puta, koji prolazi kroz naseljeni dio Gabele, međutim očito da je konačni rezultat naišao na odobravanje mještana. „Urađen je veliki posao, jer put vodi do graničnog prijelaza. Trebalo je ovo uraditi jer ništa nije činjeno osim asfaltiranja, još od vremena kada su vozile konjske zaprege, a u međuvremenu je Gabela Polje naraslo, Gabela se proširila, nastao je granični prijelaz. Još kada bi se nastavilo do magistrale u Višićima ili do Čapljine, bilo bi još puno bolje”, ističe Slavko Sušak, jedan od mještana Gabele koje smo zatekli u „inspekciji”, piše Vecernji.ba.

Dvije faze

Slavko kaže da ne zna tko bi dalje trebao nastaviti, a teško je to i boljim poznavateljima prilika u prometu odrediti, jer je sama definicija ove prometnice riplijevska – put je regionalni, cesta lokalna, a završava državnim graničnim prijelazom. Ovoga puta ‘potegnula’ je općina Čapljina, prvu fazu od granice do izlaza iz Gabela Polja preko HNŽ financirala je Vlada FBiH. Rekonstrukcija koja se odvijala u dvije faze, pokazala je kako i mala dionica može imati veliko značenje u ovom slučaju za dva naselja pa i cijelu BiH. Konačno se na putu mogu razmijeniti autobusi i kamioni, što je bilo nezamislivo. Jedino usko grlo ostao je most iznad željezničke pruge.

pogled.ba

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>