Crkva: Hrvati u strahu

Katolička crkva odgovorila je snažnim stajalištem na posljednju veliku krizu u zemlji zbog koje je zabrinut najveći dio hrvatskog katoličkog naroda. Dramatično priopćenje stiglo je u dramatičan trenutak zbog pokušaja odstranjivanja većine jednoga naroda iz vlasti.

Bosanskohercegovački biskupi i svi provincijalni poglavari i poglavarice Katoličke crkve u ovoj zemlji ocijenili su da se među Hrvate unosi strah zbog isključivanja iz vlasti stranaka koje su dobile većinsku potporu toga naroda, očito aludirajući na dva HDZ-a u BiH, te su pozvali domaće političare i međunarodnu zajednicu da pri ustroju vlasti ne ignoriraju činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod u ovoj zemlji, objavila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH.

 

Biskupi i provincijalni poglavari i poglavarice su na šestom susretu održanom u Sarajevu istaknuli da osjećaju zbunjenost pa i strah koji se u narod unosi stvaranjem političke krize i pokušaja da predstavnici hrvatskog naroda, izabrani većinskom voljom toga naroda, isključe iz struktura zakonodavne i izvršne vlasti.  „Biskupi i viši redovnički poglavari i poglavarice pozivaju sve odgovorne domaće političare i predstavnike da u svojim odlukama poštuju činjenicu da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini konstitutivan. Ako je, dakle, konstitutivan, a jest, onda se ni vlast ne može konstituirati bez predstavnika za koje se taj narod većinski opredijelio – upozoravaju biskupi i najviši predstavnici Crkve u BiH.

 

Pri tome su se crkveni prvaci ogradili od borbe među strankama za vlast pitajući se „postoji li granica dekonstituiranju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i kome i čijem dobru bi to imalo služiti“?

 

Šest biskupa, dvojica provincijala i četiri sestre provincijalke podržali su sve one političke dužnosnike unutar hrvatskog naroda koji „nesebično i odlučno zakonitim političkim sredstvima brane jednakopravnost Hrvata jer time štite i vitalni interes zemlje Bosne i Hercegovine.

 

Iz vlasti u Federaciji BiH stranke okupljene oko SDP-a BiH izabrale su na prijeporan način predsjednika Federacije i novu Vladu iz koje su isključeni HDZ BiH i HDZ 1990, za koje je glasovalo 90 posto Hrvata u BiH. Ured visokog predstavnika suspendirao je u ponedjeljak odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je ocijenilo da je vlast u Federaciji izabrana protivno Izbornom zakonu BiH.

 

Zabrinuta Crkva i Islamska zajednica BiH

 

Katolička crkva i njezini najviši predstavnici i u ranijim su navratima upozoravali na grubo kršenje narodnih prava i volje. Takav je bio i zaključak posljednjeg zasjedanja Biskupske konferencije BiH. Nedavno je pomoćni biskup sarajevski Pero Sudar vrlo otvoreno istaknuo kako politika SDP-a u suštini radi protiv interesa najmanjeg naroda, Hrvata, primjenjujući „građanski“  model samo kako bi uskratili prava toga naroda. I poglavari Islamske zajednice u BiH nedavno su pozvali da se u Bosni i Hercegovini uspostavi takva vlast koja neće biti ni protiv jednoga pojedinca i cijelih naroda. Svi napori crkava i vjerskih zajednica, nažalost, nisu imali odjeka među onima koji silom kroje vlast, umjesto načelima pravde i pravednosti, piše Večernji list.

 

 

večernji list