Set zakona o trošarinama u BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je službeno stupio na snagu, a od 1. veljače će cijene goriva na benzinskim crpkama biti prilagođene novim nametima. Do tada se očekuju velike gužve na bh. benzinskim crpkama, a poslije toga poskupljenje goriva za 20-25 feninga.Usvojeni tekst Zakona o trošarinama/akcizama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata će, zavisno od crpke do crpke, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obveze.

“Mi moramo povećati cijene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo povećati cijene do 20 feninga na svojim benzinskim crpkama, jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, 1. i 2. u mjesecu, te obveze”, kazali su nam iz jedne privatne bh. kompanije.

Istakli su nam da moraju obračunavati PDV na daljnju prodaju, što su predstavnici vlasti do sada prikrivali, a što iznosi više od 18 feninga bez ostalih obračuna.

Energopetrol i Ina

U kompaniji Energopetrol nam je rečeno da je očekivano da će u narednih nekoliko dana, prije stupanja na snagu spomenutog zakona, frekvencija na crpkama biti veća, ali da ne smatraju da će to stanje duže trajati.

“S obzirom na to da su obveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena, cijene goriva će rasti i na Ina i Energopetrol benzinskim crpkama sa stupanjem na snagu izmjena zakona. Ina i Energopetrol će ispratiti izmjene povećanjem cijena u skladu sa zahtjevima novog zakona”, kazala je Lejla Arifagić iz Energoinvesta za Klix.ba.

Istakla je kako se nadaju da će se sredstva prikupljena na ovaj način iskoristiti za izgradnju cestovne infrastrukture, što će doprinijeti uređenju bh. tržišta i približavanju europskim standardima

Masovno tankanje

Savez za promjene podsjetio je u priopćenju građane u Republici Srpskoj da ne zaborave sutra napuniti rezervoare jer će gorivo u Bosni i Hercegovini od prekosutra biti skuplje za 18 feninga po litru.

“Podsjećamo da 1. veljače u BiH počinje primjena Zakona o trošarinama koji je usvojila akcizna koalicija stranaka Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića”, priopćeno je iz Informativne službe Saveza za promjene.

Sličnu akciju je prije nekoliko dana pokrenulo Udruženje Restart iz Republike Srpske.

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>