Čapljina – najbolji primjer najuređenije urbanističke sredine u državi

capljina_070113Široke ulice, zelene površine, urbanistička planirana gradnja, samo su neke od karakteristika koje danas ima Čapljina, za koju mnogi kažu da je najljepše mjesto za život u državi, piše caportal.info.

Nije stoga ni čudno što se ovaj gradić dva puta okitio titulom najljepšeg malog gradića u regiji, a njegove ljepote već dugi niz godina prepoznaju brojni turisti.

Stanovnici Čapljine ističu da su ponosni zbog činjenice što nema ”divlje gradnje”, te da se nije narušio izgled gradskog područja.

Općinsko vijeće Čapljina među prvima je donijelo novi Prostorni plan za razdoblje od 2012. do 2022, što samo po sebi govori o tome koliko se brine o urbanističkom uređenju ovoga grada.

U Čapljini u proteklih par godina možda nije izgrađeno toliko objekata koliko u okolnim sredinama, no svi novoizgrađeni objekti izvrsno su uklopljeni u prostorni plan, kojim je do u detalj isplanirano urbanističko širenje gradskog središta.

Posljednji primjer je stambeno-poslovni kompleks ”Peline” na samom ulazu u Čapljinu, u kojemu su u protekloj godini izgrađena tri stambeno-poslovna objekta u kojima su stanovi već rasprodani, a mnogi veliki trgovački lanci uzeli su poslovne prostore u prizemljima zgrada.

Uz ove Čapljinske ljepotice, kako stanovništvo od milja naziva nove zgrade, izgrađene su nove prometnice, dobilo se oko 150 novih parkirnih mjesta, urađena su igrališta za djecu, prometno su povezani kvartovi, što samo po sebi pokazuje koliko je moguće pametnim urbanističkim planiranjem širiti gradsko središte na područje gdje je to do jučer bilo nezamislivo.

Čapljina je tako zadržala titulu najljepšeg grada srednje veličine na području Hercegovine, a prema onome što se vidi Čapljina polako preuzima titulu najpoželjnijeg gradića za život.

caportal.info