Dva djelatnika OŠ “Lipanjske zore” koji su ujedno i članovi Udruge prijatelja prirode “Močvara” iz Čapljine, osmislili su i uspješno realizirali igrokaz “Duhovi rijeke” kroz kojeg su htjeli osvijestiti sve nas o važnosti zaštite Parka prirode “Hutovo blato”. Autor i redatelj predstave je Igor Beno, dok se za scenografiju pobrinuo Ernesto Markota. Posjećenost je bila veća od očekivane, a i kritike na predstavu bile su odlične, pa se stoga nadamo da će se ova predstava odigrati i u drugim školama, gradovima, kinima… Opširnije o predstavi piše hercegovina.info, a taj tekst možete pročitati u nastavku.

U povodu 5. prosinca Dana zaštite tla dramska sekcija Udruge prijatelja prirode “Močvara” iz Čapljine u kinu Mogorjelo u Čapljini premijerno je izvela svoj vlastiti igrokaz “Duhovi rijeke” koji progovara o važnosti zaštite Parka prirode Hutovo blato. Mali ”močvarci” i ”močvarice”, članovi Udruge, pokazali su se kao pravi profesionalci jer su ozbiljno iznijeli ovaj ne samo dječji igrokaz koji traje nešto više od jednog sata i koji osim glume i scenografije sadržava i plesne i glazbene elemente, te video-projekcije što još više pridonosi mistici same predstave, a mističnost se i veže za močvaru pa predstava oživljava i neke mitove i legende vezane za neretvanski kraj, kao i povijesne činjenice. Igrokaz “Duhovi rijeke” izazvao je veliko zanimanje u Čapljini tako da u kinu nije bilo dovoljno mjesta, pa su neki morali stajati.

Predstava se izvela u sklopu projekta ”Izlazak iz močvare” financiranog od Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i prva je predstava u repertoaru ”Močvarnog kazališta” koje je ove godine ponovno uspostavljeno, a koje je prije par godina uspiješno vodila dugogodišnja predsjednica Udruge Zdenka Jelčić (danas počasna članica).

Cilj udruge “Močvara” jest jačanje svijesti o potrebi zaštite okoliša s naglaskom na park prirode Hutovo blato, pa je to i bila osnovna tema predstave u kojoj lažni ekolog Ramikon putem prevare želi namaći što više novca ne gledajući posljedice za prirodu. Njega raskrinkavaju dječak i djevojčica uz pomoć biljaka i životinja močvare te uz intervenciju rječnih vila rusalki i mitskih stvorenja. Dječak Pero i djevojčica Vesna postaju simboli borbe za močvaru, stanište brojnih endemskih biljnih i životinjskih vrsta bez koje bi i ljudski život u ovom podneblju bio mnogo otežan jer sve u prirodi ima svoju ravnotežu koja se mora poštivati kako bi i čovjeku bilo dobro na Zemlji.

Kako su reakcije na predstavu bile pozitivne i pohvalne očekuje se da će se “Duhovi rijeke” ustaliti na pozornici te da će u dogovoru sa školama i relevantnim institucijama još mnogo puta izvesti predstavu.

Uloge:
AGRON – Damir Stanković
PERO – Antonio Šimić
VESNA (djevojčica) – Tea Kraljić
VESNA (staroslavensko božanstvo) – Ljubica Škegro
PERUN – Luka Džalto
RAMIKON – Antea Škegro
LOPOČ ĐURO – Iva Kožul
ČAPLJA FINKA – Petra Kevo
VILE RUSALKE – Katarina Jovanović (MOHALIN)
Marija Previšić (NEDILEN)
Ana Previšić
Sarah Akrapović
MILKO – Ana Previšić
VODITELJ KONFERENCIJE – Sarah Akrapović

Autor: Igor Beno
Redatelj: Igor Beno
Scenografija: Erneto Markota

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>