U okviru projekta prekogranične suradnje pod nazivom “Holistički model integralne zaštite od šumskih požara – HOLISTIC” u sljedećih šest mjeseci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) bit će postavljene kamere za rano detektiranje i prevenciju šumskih požara.

To je rečeno na okruglom stolu održanom u utorak u Mostaru, na kojem su predstavnici osam zemalja Jadransko-jonske regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija, Srbija) razmijenili znanja i iskustva u borbi protiv šumskih požara.

Po riječima ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Eugena Ćubele, domaćina sastanka, ukupna vrijednost projekta HOLISTIC, koji se financira sredstvima Europske unije, je 8 milijuna eura, od čega je HNŽ dobila 370 000 eura.

– Ta sredstva bit će uložena u postavljanje kamera za rano otkrivanje požara i preventivno djelovanje. To će puno značiti za naša pogranična područja prema Hrvatskoj i Crnoj Gori, a to su općine Ravno, Čapljina i Neum – kazao je Ćubela u izjavi za medije.

Na pitanje novinara jesu li veliki šumski požari, koji su posljednjih godina sve učestaliji u HNŽ-u, podmetnuti i hoće li postavljanje nadzornih kamera pomoći u otkrivanju piromana, Ćubela je odgovorio kako je to pitanje za policiju.

– Naše je da gasimo požare, a sve ostalo je u nadležnosti MUP-a. Reći ću samo da je indikativno ako samo u jednom danu na sedam različitih mjesta izbije požar – kazao je Ćubela.

Konzultant na projektu HOLISTIC Admir Logo kazao je kako je smisao projekta vidjeti dokle su došle zemlje u okruženju po pitanju vatrogasne zaštite, uspostaviti kontakte, unaprijediti suradnju i osmisliti zajedničke projekte koji bi se u budućnosti mogli kandidirati za financiranje sredstvima Europske unije.

– Primjeri dobre prakse iz svih zemalja sudionica su kandidirani i rangirani, organizirani su i studijski posjeti, a ovakvi okrugli stolovi služe za diskusiju o mogućnosti primjene i iskoristivosti tih primjera dobre prakse kod nas – dodao je Logo.

tekst: bljesak.info

foto: caportal.net

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>