JrfzxYhH_srecko_bosnjak_avaz_475_316_85_s_c1Proteklih dana u Mostaru i okolici zabilježeno je nekoliko oružanih razbojništva, no glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Srećko Bošnjak kaže kako sigurnosno stanje na područja Mostara i Županije nije pogoršano. – U prvom mjesecu ove godine dogodilo se nekoliko razbojništava. Napadnute su kladionice, trgovine mješovite robe i benzinska crpka. To sigurno unosi nemir među građane koji to dožive kako mediji izvjeste o tim događajima, ali kad mi otkrijemo odjednom počinitelje 20 razbojništava, mediji puno manje pišu o tome – kazao je Bošnjak u razgovoru za Fenu.  Da ne bi bilo da samo izvještavamo o počinjenim zlodjelima prenosimo i podatke koje je Bošnjak dao za Fenu.

Dodao je kako se trenutno poduzimaju policijske mjere prema nekoliko osoba koje se dovode u vezu s razbojništvima, ali da u interesu istrage ne može ići s više detalja u javnost.

Iznoseći podatke o stanju kriminaliteta na području HNŽ-a u 2014. godini, Bošnjak je kazao da je zabilježen manji pad broja kaznenih djela. Tako je u protekloj godini ukupno zabilježeno 1 615 kaznenih djela koja se odnose na opći kriminalitet, što je za osam slučajeva manje u odnosu na 2013. godinu.  Od spomenutog broja u 52 slučaja radi se o razbojništvima (pljačke kladionica, trgovina i slično), dok je godinu ranije zabilježeno 69 razbojništava.

Kada su u pitanju krađe automobila, u 2014. godini na području HNŽ-a otuđeno je 85 osobnih automobila, što je za jedan manje u odnosu na prethodnu godinu. Najviše ukradenih automobila je onih marke volkswagen – njih 55, slijedi BMW – 10, audi – 4, itd. Prema podatcima MUP-a, tek se svaki deseti ukradeni automobil pronađe.  U oblasti sigurnosti prometa u protekloj godini na području Županije zabilježeno je 1 995 prometnih nesreća, 77 više u odnosu na prethodnu godinu, u kojima je život izgubilo 25 osoba, dok je u 2013. godini 26 smrtno stradalih, piše Dnevni list.

U protekloj godini zabilježen je veliki pad broja prekršaja protiv javnog reda i mira. U 2013. godini registrirano je 1 328 slučajeva narušavanja javnog red i mira, a u 2014. godini 990 slučajeva, što je manje za 25 posto.  Bošnjak je podsjetio kako je u protekloj godini s radom započeo video nadzor javnih površina u Mostaru što se, po njegovim riječima, pokazalo od velike koristi za uspješan rad policije, kako u oblasti sigurnosti prometa, tako i u rješavanju nekih ozbiljnijih kaznenih djela.
Problem je, kaže Bošnjak, što je do sada instalirano samo deset od planiranih 70 kamera.
– Uvijek nam se na planu uspostave bolje sigurnosne situacije ispriječi jedan problem, a to je novac. Planirana su sredstva u županijskom proračunu za ovu namjenu, ali i mi kao i ostali građani čekamo uspostavu vlasti i usvajanje novog proračuna – kazao je glasnogovornik MUP-a.

On se osvrnuo i na prošlogodišnje prosvjede građana, koji su završili nasiljem i paljevinom nekoliko zgrada u Mostaru, kazavši kako se policija sprema za skoru godišnjicu tih prosvjeda i najave novih okupljanja nezadovoljnih građana.  – Policija prati što se piše po internetu, što pišu mediji, kakvo je raspoloženje među građanima. Mi nikome nećemo, niti smijemo, osporiti pravo da izrazi svoj socijalni bunt i da prinudi političare ponašati se u interesu građana koji su ih birali. Međutim, postoje granice koje se ne smiju prijeći i mi ćemo se potruditi da i onima koji prosvjeduju, i onima protiv kojih se prosvjeduje, omogućimo sigurnost, i osobnu i imovinsku – istaknuo je Bošnjak.

Dnevni list/pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>