Bosni i Hercegovini prijeti deflacija

markenovachrpa”Bojimo se da će se ljudi ove zime smrzavati, jer neće imati krova nad glavom. Da će na proljeće ponovo biti poplave, jer će snijeg koji se istopi prijeći preko korita i sve što smo uradili bit će zbrisano”, rekao je direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) David Barth u intervjuu za Dnevni avaz.

Barth je dodao kako Bosni i Hercegovini prijeti opasnost ulaska u deflaciju, što će dodatno pogoršati već dovoljno teško gospodarsko i socijalno stanje.

“Gospodarski indikatori prilično su zabrinjavajući. Pribojavam se da će BiH ući u deflaciju, što bi bilo vrlo opasno”, kazao je Barth podsjećajući na rekordno visok vanjski dug BiH te isto tako rekordno nizak priliv stranih investicija.

Barth ističe kako su zabrinjavajući indikatori koji ukazuju da će se u BiH dogoditi baš to te su stoga reforme nužne i hitne.

“Sve je to moguće popraviti, no vrijeme se ne smije gubiti. Nužna nam je vlast koja će provoditi ozbiljne reforme”, kazao je američki diplomat koji trenutačno nadzire različite razvojne programe u BiH vrijedne oko 170 milijuna dolara.

Najvažnijom zadaćom za nove vlasti Barth drži rješavanje problema nezaposlenosti. BiH, u kojoj živi oko 3,8 milijuna stanovnika, broji više od 550 tisuća nezaposlenih, što je stopa od oko 27 posto i među najvećim je u Europi. No Barth smatra kako korupcija nije ništa manji problem.

“Kao laserom fokusirat ćemo se na borbu protiv korupcije”, kazao je Barth najavljujući kako će međunarodna zajednica ubuduće “snažno reagirati” na svaki pokušaj korupcije nazvavši tu pojavu jednim od “šakala” koji priječe svaki napredak BiH.

“Šakali su dobro poznati… Problem su etniciziranje, nacionalizam, revizija povijesti i – korupcija”, kazao je Barth ističući kako ne može shvatiti da se etnička, nacionalna i povijesna pitanja u BiH potežu čak i kada se razgovara o tome koji pesticid koristiti u poljoprivredi.

Bart je, navodi Avaz, otvorio novo poglavlje u radu i ponašanju stranih dužnosnika i, iako će za mnoge ostati upamćen po blogu koji je uoči izbora objavio zajedno s vojnim atašeom Veleposlanstva SAD-a Scottom Millerom, a u kojem je otvoreno kritizirao reakciju vlasti nakon poplava, njegov učinak u BiH daleko je veći od toga.

”Naš rad sada se donekle promijenio. Želimo pomoći BiH da napravi uspješne, moderne sustave kojima će se učinkovito nositi s izazovima današnjice. A za to vam trebaju zakoni, propisi, sudstvo koje će ocijeniti je li sustav pošten”, rekao je Barth.

bljesak.info