Danas se obilježava jedan od najstarijih katoličkih blagdana a to je blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. Današnji blagdan poznat je kao i “vodokršće”.  Prema događajima opisanim u evanđelju po Mateju, tri su kralja ili mudraca s Istoka, Gašpar, Melkior i Baltazar, kako se često zovu (iako se u Bibliji ne navode njihova imena), prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu.

U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti s ciljem da mu kažu gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su mudraci pronašli Isusa darovali su mu tri simbolična dara – tamjan kao Bogu, zlato kao kralju na nebu i plemenitu mast (smirnu) kao čovjeku.

 

Potom im je Bog zapovijedio da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a nakon toga stigle su u Milano i naposlijetku u njemačku katedralu u Kolnu, gdje su ostale do danas. Katolici diljem svijeta ovaj dan obilježavaju misnim slavljima. Pojedini krajevi na svoj način obilježavaju ovaj blagdan, a svima je zajedničko da mu se podjednako raduju i odrasli i djeca.

“U nas vjernika, običaj je da se na dan Sveta tri kralja skidaju ukrasi s bora, jaslice i sl. kao da je božićno vrijeme završilo, što nije točno. Na liturgijskom kalendaru božićni dani završavaju nedjeljom Krštenja Gospodnjeg, tj. u iduću nedjelju”, rekao je za naš portal don Ivan Perić.

Jedan od tradicionalnih običaja je “vodokršće”. Na današnji dan Crkva od davnina običava u liturgiji blagosloviti vodu i sol, kojom se poslije vrše djela krštenja djeca i blagoslova kuća. Prema riječima don Perića voda je simbol života a sol je simbol dobrog okusa.

 

“Kao što je i Isus govorio svojim prvim učenicima – Vi ste sol ove zemlje – sol je ono bez čega kruh ne bio kruh, osnovna prehrambena namirnica, tako bi i Kršćani, svojim načinom života, trebali biti cijelome svijetu najbolji začin!” naglasio je don Perić svim čitateljima.

Nadalje, don Perić ističe kako je dolazak triju poganskih kraljeva do novorođenog Spasitelja bio najveći događaj za buduće Kršćanstvo. Ti kraljevi su bili pogani a Kršćanstvo bez rođenja Isusa i njegovog krštenja, kao takvo još nije postojalo. Njihovi susreti na istome putu i sa istom namjerom bili su čisti primjer Božje volje, jer se na taj način Bog objavio svima, a ne samo Židovima. Kraljevi s Istoka bili su vođeni istom Božjom milosti koja ih je odvela do Spasitelja a njihovi pokloni znak su da je rođen Spasitelj svih ljudi.

Također, don Perić je napomenio kako u Boga ništa nije slučajno i kako se i u današnje vrijeme mnoge Božje poruke mogu prepoznati iz znakova prirode, kao što su i kraljevi s Istoka imali znak i poruku u zvijezdi repatici koja je zasjala na nebu u trenutku kad je Spasitelj došao na svijet, radi svih nas ljudi.

 

“Bog je uvijek govorio preko prirodnih znakova, jer je u prirodni zakon ugrađen onaj prvotni božanski zakon. Potrebno je samo osluškivati znakove prirode pa ćemo dobro prepoznati i same Božje znakove”, objasnio je don Perić.

Bog danas možda mnogo govori kroz znakove prirode i brojne elementarne nepogode, koje su okarakterizirane kao prirodne katastrofe što se stalno događaju diljem svijeta. Don Perić smatra kako ih sigurno možemo promatrati kao poruku samom čovjeku “da se ne igra” s onim što je Bog stvorio, pogotovo kad je riječ o velikoj liberalizaciji današnjeg “modernog” načina života. Prije svega to se odnosi na donošenje zakona kojim se legaliziraju svakojake pojave poput istospolnih brakova, pobačaja, eutanazije i sl. što je apsolutni primjer dizanja ruke protiv Boga i samog čovjeka!

 

(pogled.ba)

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>