Selo Doljani, koje pripada župi Dračevo, smješteno je s obje, strane granice s republikom Hrvatskom, uz tok rijeke Neretve kraj koje je davne 1861. godine izgrađena crkva na čast Maloj Gospi. Crkva je izgrađena na temeljima još starije crkve vjerojatno iz 15-og stoljeća. Ove godine vrijedni Doljančani obnovili su i uredili crkvu i crkveno dvorište te izgradili Vanjski oltar i špilju na čast maloj Gospi, i zbog svega toga je ovogodišnji blagdan male Gospe proslavljen svečano i veselo. Mještani, zajedno sa svojim župnikom don Ivicom Borasom, u nedjelju 06. kolovoza potrudili su se i organizirali nezaboravnu klapsku večer na kojoj su nastupile i svojim nas izvedbama počastile klape iz Dalmacije i Hercegovine kao i domaće Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Luke” iz Višića.

Večer je započela svetom misom koju je predvodio župnik don Ivica, a svojim višeglasnim pjevanjem pratila župna klapa „Angelus”. Nakon svete mise je priređen je koncert na otvorenom u prelijepom parku ispred crkve u kojem je sudjelovalo pet klapa. Prvi su nastupili naši susjedi klapa „Stjepan” iz Gabele, koji su nas posjetili na zadivljujući način. Naime, dragi susjedi stigli su nam pjevajući i ploveći Neretvom, potpomognuti udrugom lađara „Čeljevo” koji već godinama sudjeluju u velikom maratonu lađa od Metkovića do Ploča i postižu odlične rezultate.. Svojim prisustvom počastili su nas mješovita klapa „Signum” iz Čapljine, ženska klapa „Bura” iz Mostara, muška klapa „Neretvani” iz Opuzena, te muška klapa „sv.Nikola” iz Metkovića. Nakon prelijepih skladbi, okupljeno mnoštvo moglo je uživati u izvedbama Hkud „Luke” iz Višića, zajedno s tamburašima „Geraši” koji su nas zabavljali ostatak večeri. Nakon programa u crkvenom dvorištu, gosti zajedno sa domaćinima okrijepili su se darovima vrijednih domaćica, te nastavili s pjesmom do kasno u noć.

Večer prije samog blagdana, u Doljanima je organizirana velika ispovijed pri kojoj su pomagali svećenici iz okolnih župa, pokorničko bogoslužje i sveta misa.

Na sam blagdan Male Gospe, vjernici su pristizali od ranih jutarnjih sati, većinom pješke iz okolnih mjesta, kako bi obavili svoje zavjete, prisustvovali na ranoj tihoj svetoj misi ujutro u 8 sati. Svečana sveta misa započela je u11 sati, a predvodio ju je naš biskup Ratko Perić uz koncelebraciju susjednih svećenika. Na početku svete mise biskupa je pozdravio župnik don Ivica Boras. U svojoj propovjedi biskup propovijedi govorio o Gospinu rodoslovlju prema Matejevu Evanđelju. U povijesti spasenja Bog je izabrao Mariju da bude majka Spasitelja. Njenim rođenjem započinje, barem u klici, Novi zavjet. Marijin rođendan je prigoda da se svi sjetimo svoga životnog poslanja i sebe stavimo u službu Božju, poput Marije.

Pod svetom misom blagoslovljen je vanjski oltar na kojem su postavljena dva vrijedna umjetnička djela, mramorni reljef „ Krist sa djecom“ rad akademskog kipara prof. Zdenka Grgića i vitraj „Križ“ rad akademskog slikara prof. Šime Perića. Nakraju svete mise blagoslovljena je i špilja na čast Maloj Gospi koju su svojim prilozima izgradili vrijedni Doljančani. Svetu misu svojim pjevanjem uljepšala je župna klapa „Angelus”. Na svetoj misi prisustvovalo je i pričestilo se mnoštvo vjernika, koji su kroz ove dane proslave Male Gospe doživjeli vjerničku radost i ponos koju može dati samo iskreno štovanje naših katoličkih svetinja. Prekrasno uređeno crkveno dvorište, vanjski kameni oltar i Gospina špilja uz crkvu Male Gospe ovih su dana postali ures  sela Doljana, ali i cijeloga ovoga kraja. Župnik don Ivica zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta i naglasio da će ipak najljepši ures ovog mjesta biti okupljanje vjernika oko ovih izgrađenih i uređenih svetinja.

Ana Ivanković

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>