Već drugu godinu zaredom blagdan Male Gospe svečano je proslavljen u selu Doljani koje pripada župi Dračevo. Mještani su, zajedno sa župnikom, i ove godine organizirali liturgijski bogatu trodnevnicu koja je započela u nedjelju (5. rujna) krunicom i svetom misom, uz šum rijeke Neretve, pod vedrim nebom pred Gospinom špiljom uz mnoštvo naroda. Krunicu i zavjetne molitve ove večeri kao i ostale predvodili su naši osnovnoškolci.

Svetu misu prve večeri trodnevnice predvodio je maestro don Dragan Filipović, koji nas je u svojoj propovijedi posjetio na današnji materijalizam koji vlada ovim svijetom, te pozvao na skromnost i poniznost u kršćanskom životu. Na kraju svete mise nenadano se pojavio i nadbiskup Pero Rajič koji je pozdravio okupljene i najavio svoj boravak kroz sve ove dane proslave Male Gospe. Zabavni program te večeri otvorila je mostarska grupa “Laguna”, a nakon njih svojim skladbama večer je uljepšalo nekoliko klapa: mješovita klapa “Neum” iz Neuma, susjedi klapa “Trebižat” iz Trebižata, a te večeri po prvi put nastupila je i župna klapa “Angelus”. Nakon njihovih izvedbi upriličena je i zajednička pjesma koju su izveli mostarski tamburaši koji su ostatak večeri zabavljali okupljeno mnoštvo. Sljedeću večer trodnevnice svetu misu za bolesnike predvodio je nadbiskup Pero na kojoj se okupilo stotine starih i nemoćnih u pratnji svojih obitelji. U svojoj propovijedi nadbiskup je potaknuo bolesnike na strpljivost u svojoj bolesti te im podijelio svoj blagoslov. Iako u tegobama života u svojoj bolesti te večeri osjetila se radost na starim licima jer mnogi su nakon dugog niza godina prisustvovali na svetoj misi te primili pričest iz nadbiskupove ruke. Treća večer trodnevnice bila je posebna i nesvakidašnja. Sakramente kršćanske inicijacije primio je naš mještanin Branimir Rajič koji je izrazio želju da pristupi Katoličkoj Crkvi. Pripremao se dugo na ovaj sveti čin i prepun uzbuđenja pristupio oltaru da preko nadbiskupove ruke postane dijete Božje i punopravni član Crkve. Posebna zanimljivost je to da su i krštenik i krstitelj, kao i kum istog roda Rajiča, s tim da se ne događa često da je krštenik stariji od krstitelja. Večer prije samog blagdana, u Doljanima je organizirana i velika ispovijed te sveta misa, pri kojoj su pomagali okolni svećenici.
Na sam blagdan Male Gospe, usprkos nepredvidljivu vremenu, vjernici su pristizali od ranih jutarnjih sati iz svih okolnih mjesta kako bi obavili svoje zavjete te prisustvovati na ranoj tihoj svetoj misi. Svečana sveta misa započela je u 11 sati, a predvodio ju je nadbiskup Pero Rajič uz koncelebraciju župnika don Ivice Borasa te okolnih svećenika. Svetu misu svojim pjevanjem uljepšala je župna klapa “Angelus”. Nadbiskup je u svojoj propovijedi istaknuo da trebamo biti zahvalni Bogu što na ovako lijepom mjestu uz rijeku Neretvu možemo radosno slaviti Boga i Njegovu Majku Mariju kako su to stoljećima činili i naši preci. Svjedok tome je i ova naša kapelica čiju 150-tu obljetnicu slavimo slijedeće godine. “Gospa je od početka svog života sačuvala čistoću i vjeru u Boga i tako nam postala uzor i primjer kako i mi vjernici moramo sačuvati svoju nutarnju čistoću. Svakome želimo dobro, zlo nikome” zaključio ne nadbiskup.

Ana Ivanković

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>